Rusland stuurt zangeres in rolstoel naar Songfestival

Songfestival in Oekraïne De Russische songfestival-inzending zit in een rolstoel. Volgens Oekraïne is het de „zoveelste provocatie” vanuit Moskou.

Russische zangeres Joelia Samojlova (27) is door een spierziekte verlamd.
Russische zangeres Joelia Samojlova (27) is door een spierziekte verlamd. Foto Ekaterina Lyzlova/AP

Het kon niet uitblijven: de Russische deelname aan het Songfestival in Oekraïne zorgt voor ophef. En of de Russische zangeres Joelia Samojlova überhaupt naar Kiev kan afreizen, is nog onduidelijk.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavel Klimkin noemde de deelname van Samojlova deze week „de zoveelste provocatie” van Moskou. Klimkin doelt daarmee waarschijnlijk op het feit dat de artieste in een rolstoel zit – wat haar mogelijk veel ‘sympathy votes’ oplevert.

Ajder Moezjdabajev, plaatsvervangend directeur van ATR, een zender voor Krim-Tataren, noemde het sturen van een gehandicapte artieste een „cynische en immorele zet” van het Kremlin. „Ze gebruiken dit meisje als een levende bom in de hybride propaganda-oorlog tegen Oekraïne”, zo zei Moezjdabajev.

Of Samojlova een visum krijgt is nog onduidelijk. Een woordvoerder van de Oekraïense inlichtingendienst SBOe meldde afgelopen maandag dat de zaak wordt onderzocht. Oekraïne heeft 140 Russen uit de culturele wereld op een zwarte lijst gezet, omdat ze zich positief hebben uitgelaten over de Russische annexatie van de Krim of omdat ze hebben opgetreden in het gebied dat in handen is van pro-Russische separatisten.

Joelia Samojlova staat niet op de lijst, maar dat wil niet zeggen dat ze welkom is. Volgens het Oekraïense persbureau UNIAN nam ze in 2015 deel aan een muziekfestival op de Krim. Volgens de Oekraïense wet mag het schiereiland alleen worden bezocht via het overschrijden van de Oekraïense grens – dus niet via een rechtstreekse vlucht vanuit Moskou. Op ‘illegaal’ verblijf in bezet gebied staat een maximale gevangenisstraf van drie jaar. Het Oekraïense parlementslid Anton Gerasjtsjenko suggereerde deze week dat Samojlova in Kiev moet worden opgepakt.

In Rusland gingen het afgelopen jaar stemmen op om het Songfestival dit jaar te boycotten. Verwacht wordt dat het publiek in Kiev zich vijandig zal opstellen. Oekraïense media speculeren op hun beurt over mogelijke problemen door Russische ‘provocateurs’ in het publiek.

De Oekraïense zangeres Jamala won vorig jaar de finale in Stockholm met een lied over de deportatie van de Krim-Tataren in 1944. Russische media zagen daar een verwijzing in naar de huidige politieke situatie; Russische officials klaagden dat het lied had moeten worden geschrapt. Jamala ontkende dat haar tekst – die ze zelf schreef – iets met de actualiteit te maken had.

Joelia Samojlova (27), die door een spierziekte deels is verlamd, brak door in 2013, toen ze de talentenjacht van de beroemde Russische zangeres Alla Poegatsjova won. Ze is niet de eerste gehandicapte deelneemster. In 2015 trad de Poolse Monika Kuszynska op in een rolstoel. Het thema van het Songfestival van dit jaar is ‘diversiteit’.