Recensie

Recensie Muziek

Recensie: Inventieve jazz van Estafest heeft vleugels

Drie jazzmusici in het kwartet Estafest wonnen al eens de vooraanstaande Boy Edgarprijs. Dat is een uitzonderlijk gegeven, en het doet er tegelijk ook weer vrij weinig toe. Want het viermanschap Estafest voorziet met zijn specifiek elkaar versterkende chemie sowieso het oude jazzkwartetconcept van nieuw elan.

De kamerjazz en impro die op het nieuwe album Bayachrimae klinkt, namen saxofonist Mete Erker, pianist Jeroen Vliet, gitarist Anton Goudsmit en violist Oene Van Geel op in Boedapest. Zonder bas en drums worden nieuwe inventieve invullingen gemaakt, op een nog spannendere wijze dan klonk op het vorige eveneens geslaagde album Eno Supo. Estafest heeft vleugels. Kleine impro-miniaturen met verfijning en elegantie, onder meer geïnspireerd door de ‘Lachrimae’ van renaissancecomponist John Dowland, en er zijn grootse duikvluchten in de groove met vette accenten.

Er zijn nog wat concerten over in hun tournee – een aanbeveling. Zie: Estafest.com