Presidentskandidaat Fillon officieel beschuldigd van fraude

Er gaat onderzocht worden of Fillon publiek geld heeft verduisterd. De presidentskandidaat raakte in januari in opspraak.

Archiefbeeld van presidentskandidaat Fillon
Archiefbeeld van presidentskandidaat Fillon Foto Etienne Laurent/EPA

De Franse presidentskandidaat François Fillon is door Franse onderzoeksrechters in officiële staat van beschuldiging gesteld. Dat meldt persbureau Reuters. Het Parijse financiële parket gaat onderzoeken of Fillon publiek geld heeft verduisterd.

De presidentskandidaat van de Republikeinen raakte in januari in opspraak toen het weekblad Le Canard enchaîné onthulde dat hij met publiek geld zijn vrouw in dienst had als parlementair assistent. Het is onduidelijk wat zij in die functie, waarvoor in totaal 680.000 euro werd ontvangen, precies had gedaan. Ook bleek dat hij eerder, als lid van de Senaat, zijn twee kinderen in dienst had.

Lees ook: Fillon trekt zich niet terug

Dat het Parijse financiële parket hem in officiële staat van beschuldiging zou stellen werd al verwacht. Fillon zei aanvankelijk op te stappen als dat zou gebeuren, maar kwam daar eerder deze maand op terug.

Lees ook het profiel over François Fillon

Fillon werd gezien als een van de belangrijkste kandidaten om dit de huidige president Hollande op te volgen. Hij won in november vorig jaar de voorverkiezingen van de Republikeinen van onder andere oud-president Nicolas Sarkozy.