Opeens woon je niet in een seniorencomplex, maar in een all-inclusive-resort

Vastgoed Een Spaans seniorencomplex werd een hoofdpijndossier voor SNS Reaal: het bleef vrijwel leeg. Tot reisbureau Corendon er een toeristenparadijs in zag.

"Rust, ruimte in een prachtige groene omgeving”, zo wordt het ‘vijfsterrenhotel’ onder de nieuwe naam ‘Marble AMA Andalusië’ aangeprezen.
"Rust, ruimte in een prachtige groene omgeving”, zo wordt het ‘vijfsterrenhotel’ onder de nieuwe naam ‘Marble AMA Andalusië’ aangeprezen. Foto La Cigüeña

Het veldhospitaal. Zo noemen de vaste bewoners van appartementencomplex La Cigüeña gekscherend het buitenzwembad waar de vakantiegangers van Corendon zij aan zij op strandbedjes liggen te bakken in de zon. „Wij zijn hier voor onze rust komen wonen, maar het is hier van april tot oktober echt niet meer te harden”, zegt de Nederlander Kees Bevaart (70). „Mensen die van hun oude dag willen genieten en een horde zuipende toeristen. Dat gaat gewoon niet samen. Wij moeten hier letterlijk de boel ontvluchten. Dat kan toch niet waar wezen?”

Luchtfoto van La Cigüeña.

La Cigüeña – de ooievaar – heet het appartementencomplex in het Zuid-Spaanse Islantilla, dat in 2004 werd voorgesteld als een woonzorgpark voor Nederlanders van 55 jaar en ouder, aan de Costa de la Luz. Het project groeide uit tot het grootste hoofdpijndossier uit de vastgoedportefeuille van SNS Reaal. De bank stopte zo’n 83 miljoen euro in de bouw van een zorghotel, 216 appartementen en 27 villa’s. Daarvan werden er slechts 70 aan Nederlandse ouderen verkocht. De rest heeft jaren leeggestaan.

Lees ook: SNS, te klein voor de grote vastgoedwereld

Tot vorig jaar. Sindsdien is alles anders. La Cigüeña zat afgelopen zomer zo vol met ‘all inclusive’-gasten dat van het ooit bedachte ‘onbezorgd wonen-concept’ totaal geen sprake meer was.

In een nieuwe structuur met een Vereniging van Eigenaren heeft investeringsmaatschappij Summa van de familie Cok het feitelijk voor het zeggen. De Zeeuwse ondernemers kregen het leegstaande deel naar verluidt voor 5 miljoen euro in handen. „We doen nooit uitspraken over de prijs. Na het aanschaffen van het project is er veel geïnvesteerd”, stelt de directie van Summa . „We streven ernaar om in goed overleg tot een situatie te komen die voor eenieder acceptabel is.”

Correspondent Koen Greven filmde het complex:

In het voorjaar van 2016 werden de 63 vaste bewoners bijeengeroepen en kregen ze van Bert Cok te horen dat reisbureau Corendon de komende vijf jaar de exploitatie zou gaan doen. Summa stelt nu dat dit „de beste optie” was. „Rust, ruimte in een prachtige groene omgeving”, zo wordt het ‘vijfsterrenhotel’ onder de nieuwe naam ‘Marble AMA Andalusië’ aangeprezen door Corendon. Appartementen en kamers worden doorgaans in combinatie met een goedkope vlucht op de nabijgelegen Portugese luchthaven Faro geboekt. Eten en drinken is inbegrepen. Het bleek een hit in Spanje, dat vorig jaar een recordaantal toeristen trok – zeker nu Turkije als reisbestemming uit de gratie is.

Ieder voor zich

Na jaren van ellende zijn veel bewoners murw geslagen. Van de ooit beloofde, uitgebreide medische zorg is vrijwel niets over. De ouderen kunnen alleen een beroep doen op een verpleger, een fysiotherapeut en een diëtist. Ze voelen zich nu opnieuw bedonderd. Maar een nieuw gevecht gaan de meesten niet meer aan. Aanvankelijk streden de Nederlanders als één blok tegen de gezamenlijke vijand SNS Reaal. „Dat zorgde in ieder geval wel voor een gevoel van saamhorigheid. Nu is het ieder voor zich”, zegt een bewoonster van het eerste uur, die niet met haar naam in de krant wil. „Gezellig als Nederlanders onder elkaar met zijn allen oud worden is er niet meer bij. De bewoners zijn tegen elkaar uitgespeeld.”

Bewoners hebben op individuele basis om opheldering gevraagd, maar antwoorden blijven vaak uit. Simon Buschman (75), die sinds juni 2012 samen met zijn echtgenote in één van de villa’s met uitzicht op de golfbaan woont, noemt zichzelf „een resident in het park van de inconsequenties”. Hij vraagt zich af waar het naartoe gaat.

Buschman: „De samenhang is ver te zoeken. Naast vaste bewoners zijn er ook eigenaren die hier maar zo nu en dan verblijven. Die noem ik ‘postduiven’. Maar daarnaast hebben we nu te maken met het Corendonpubliek. Een onmogelijke combinatie. In de zomer is het hier één groot getetter. Het lijkt er dan op of bij het zwembad een kolonie pinguïns is neergestreken die allemaal door elkaar heen lopen. Voor het buffet wordt geopend lopen ze als leeuwen heen en weer. Dit concept past totaal niet hier. De oase van rust is hier verdwenen. In mijn ogen zou Corendon serieus moeten overwegen een systeem van ‘adults only’ door te voeren. Breng hier bridgers en golfers onder. Dat past veel beter. Zoals het nu is, durf ik het niemand aan te bevelen. Al is de overlast in onze villa te overzien.”

Bewoner Simon Buschman woont in een van de villa’s naast de golfbaan:

Gek van de herrie

Voor bewoner Kees Bevaart is dat totaal anders. In het hoogseizoen woont hij met zijn vrouw midden tussen de Nederlandse toeristen. „Net als tientallen anderen zijn we hier naar toe gekomen om ons blijvend in Zuid-Spanje te vestigen. Na alle eerdere ellende was de vorige bewoner van dit appartement het zat. Hier is ooit drie ton voor betaald, maar wij konden dit voor een prikkie kopen. Onze boerderij in het Zuid-Hollandse Abbenbroek hebben we van de hand gedaan. Hier zitten we heerlijk in de zon en willen we oud worden. We hadden het zeer naar ons zin. Tot vorig jaar hier opeens de boel op zijn kop stond.”

Bevaart staat op uit zijn stoel en schetst vanaf het balkon de situatie. Het complex bestaat uit een hotel en vijf verschillende blokken. De hotelkamers – ooit bedoeld voor patiënten en medisch personeel – en de appartementen in de blokken A en D zijn voor vakantiegangers. ‘C’ wordt met name door Nederlandse ouderen bewoond. In blok B is de overlast het grootste, omdat de bewoners daar letterlijk naast de vakantiegangers zaten.

„Opeens zaten boven, onder en naast ons overal Nederlanders vakantie te vieren. We werden gek van de herrie. Kinderen rolschaatsten of voetbalden in de galerijen. Tot diep in de nacht werd er gedronken, anderen vertrokken juist weer vroeg in de ochtend met hun rolkoffertjes naar het vliegveld. Het hield nooit op. Ik heb mijn auto gepakt en we zijn naar Nederland gegaan. Ik heb nog wel een claim ingediend bij de eigenaar, maar daar kwam geen antwoord op.”

Bewoner Kees Bevaart uit blok B van La Cigüeña :

Prestigestrijd

In de galerij van blok B is een prestigestrijd ontstaan tussen ‘het hotel’ en de oudere Nederlanders. Bordjes van ‘Marble’ worden overplakt met ‘La Cigüeña’. Zo willen de bewoners laten zien dat dit deel van het complex van hén is. Sommigen zijn opheldering gaan vragen bij de gemeente. Navraag leerde dat de appartementen in blok B niet aan toeristen zouden mogen worden verhuurd. Nu niet en in de toekomst niet. En ook talloze woningen in andere blokken blijken illegaal te zijn verhuurd.

Bordjes van ‘Marble’ worden overplakt met ‘La Cigüeña. Foto Koen Greven

Er is geen vergunning voor toeristisch gebruik, zo staat in een officiële brief, gedateerd op 1 februari, van Mancomunidad Islantilla, die in handen is van NRC. Corendon verwijst vragen over vergunningen door naar de eigenaar. Volgens Summa is alles in orde: „Deze appartementen vallen onder de vergunning voor toeristisch verhuur en kunnen dus worden ingezet voor toeristische doeleinden.”

Uit een mailwisseling van 24 februari tussen de voorzitter van de Vereniging van Eigenaren en een bewoner blijkt dat Summa wel degelijk weet dat de vergunningen ontbreken. „De heer Cok weet heel goed wat op dit moment wel en niet is toegestaan”, stelt de voorzitter in een e-mail. „Dat houdt in dat er in gebouw B, C en D tot nader order niet verhuurd mag worden. Indien dat wel het geval is kunnen er boetes opgelegd worden.”

Het is nu in maart stilte voor de storm. Over een paar weken zal de rust verdwenen zijn, als de eerste groepen van Corendon weer komen. De strijd tussen de bewoners en Corendon verhardt. De vertrouwensbasis is verdwenen nadat tal van toezeggingen van Corendon simpelweg niet zijn nagekomen. Nieuwe beloftes worden gewantrouwd, afspraken zijn alweer geschonden.

Bewoner Bevaart: „Ze zeggen wel dat ik gewoon moet klagen als er overlast is, maar dat werkt zo niet. Dan zit ik me de hele dag op te vreten. Eén keer wilde ik gaan vragen of het iets rustiger kon. Toen kwam er een grote man naar buiten met zijn armen vol tatoeages. Ik heb hem maar vriendelijk gegroet en ben weggegaan. Je kunt het de mensen die hier hun vakantie komen vieren niet kwalijk nemen. Die weten niet eens dat wij hier wonen. Mijn vertrek staat gepland op 30 maart. De gemeente raadt ons aan naar de politie te gaan. Dat moeten we eerst maar eens doen. Als de verhuur daadwerkelijk illegaal is, dan hoef ik niet meer voor andere Nederlanders naar Nederland te vluchten.”