Nederlandse darmen in Duitse handen

Overname Familiebedrijf Van Hessen is wereldwijd marktleider in natuurdarmen. Dat wekte de interesse van een Duitse branchegenoot.

Foto iStock

Knakworst, chipolata, merguez, bockworst, frankfurter. Deze worstjes worden bij voorkeur verpakt in schapendarm, het beste omhulsel voor worst met een kleine diameter. Schapendarm is zacht, maar sterk genoeg om vullen, koken en roken te doorstaan.

Van Hessen BV uit Nieuwerkerk aan den IJssel – motto: Guts and Glory – is een wereldspeler op het gebied van natuurdarmen. Ze kopen darmen van koeien, schapen en varkens in slachthuizen, maken ze schoon (het verwijderen van de slijmlaag is een delicaat proces) en selecteren de beste exemplaren voor worstmakers. Omzet 250 miljoen euro, 2.500 werknemers, actief in dertien landen. „We zijn een van de marktleiders”, zegt bestuursvoorzitter Elliot Simon. Dé marktleider toch? „Dat klinkt zo arrogant. Maar als je kijkt naar omvang en kwaliteit, ja, dan lopen wij voorop.”

‘Grote sprong voorwaarts’

Familiebedrijf Van Hessen wordt overgenomen door de Duitse Saria Groep. Dat bedrijf uit Selm, ten noorden van Dortmund, maakt allerlei producten van dierlijke resten. Saria koopt alle aandelen van Van Hessen, de overname wordt in het tweede kwartaal afgerond.

Saria was al eigenaar van Teeuwissen uit Cuijk, gespecialiseerd in ‘gutroom management’, gebruik van bijproducten uit het slachthuis. De twee Nederlandse dochters worden samengevoegd in een nieuwe divisie, onder de naam Van Hessen. De divisie wordt geleid door de huidige bestuursvoorzitter van Teeuwissen, Harald van Boxtel. Simon wordt commercieel directeur.

Simon noemt de overname „een grote sprong voorwaarts”. Noodzakelijk was het niet. „We hadden de komende tien jaar best zelfstandig door kunnen gaan. Maar wereldwijd worden de partijen steeds groter. Wij zijn heel sterk in natuurdarmen, maar de bijproducten uit de slacht worden belangrijker. Met deze partner kunnen we dat ook aanbieden. Onze continuïteit is hiermee gewaarborgd.”

De Joodse ondernemer Ludwig van Hessen begon het bedrijf in 1902 in Groningen en breidde al snel uit naar Rotterdam en Hamburg. Paul, zoon van Ludwigs neef, zette het bedrijf na Ludwigs dood in een concentratiekamp voort. In de jaren vijftig was Van Hessen al een mondiale speler. In de jaren negentig opende een grote fabriek in Shanghai, volgens Lex van Hessen omdat alleen Chinese vrouwen over de fijnzinnigheid en concentratie beschikken om de darmen handmatig te selecteren.

Natuurlijk is het jammer dat Van Hessen eindigt als zelfstandig bedrijf, zegt Simon. „Maar daar staat tegenover dat het bedrijf nu gereed is voor de toekomst. Dat is voor de familie ook een prettige gedachte.”

Lex van Hessen had nog slechts enkele aandelen in bezit. Sinds 2009 beschikte een groep managers, onder wie Simon, over een meerderheidsbelang. Ze werden gesteund door investeringsmaatschappij Janivo Participaties. Het bedrag dat Saria voor Van Hessen betaalt wil Simon niet kwijt. „Laat ik zeggen dat koper en verkoper tevreden zijn.”