NRC checkt: ‘In laatste kwartaal 2016 weer 11.500 vluchtelingen’

Dat zei Geert Wilders (PVV) in het EenVandaag-debat.

Volgens PVV-leider Geert Wilders zou uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijken dat er in het laatste kwartaal van 2016 in Nederland 11.500 vluchtelingen bijgekomen zijn. Dat zijn in totaal 45.000 vluchtelingen erbij per jaar, zei hij, en daar komen de nareizende familieleden volgens Wilders nog bij.

Het CBS heeft vorige week nieuwe cijfers gepresenteerd over het aantal asielaanvragen. Dat is iets anders dan het aantal vluchtelingen: pas bij een ingewilligd verzoek krijgt iemand de vluchtelingenstatus.

In het laatste kwartaal van 2016 deden in totaal 5.515 mensen een eerste asielaanvraag in Nederland. Daarnaast kwamen er 5.990 zogenoemde nareizigers. Bij elkaar opgeteld zijn dat 11.105 mensen. Maar Wilders zei dat bij dat getal van 11.500 mensen de nareizigers moeten worden opgeteld.

We beoordelen de uitspraak als onwaar.