Europees Hof staat hoofddoekverbod op werk toe

Twee moslimvrouwen hadden een rechtszaak aangespannen nadat ze ontslagen werden omdat ze hun hoofddoek weigerden af te doen.

Foto Peter Dejong / AP

Werkgevers mogen werknemers verbieden om religieuze symbolen zoals een hoofddoek te dragen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie dinsdag besloten. Volgens de hoogste Europese rechtbank mag van werknemers geëist worden dat ze ‘neutraal’ op werk verschijnen.

Het besluit van het hoogste juridische orgaan van Europa is een volgende belangrijke stap binnen een jarenlange discussie of het verbieden van een hoofddoek op het werk een vorm is van discriminatie. Wel mag het verbieden van een hoofddoek volgens het Hof alleen als alle andere religieuze uitingen, zoals het dragen van een rozenkrans, ook niet toegestaan zijn op de werkvloer. In een verklaring schrijft het Hof:

“Een interne regel van een onderneming die zichtbare politieke, filosofische or religieuze tekenen verbiedt, is niet direct een vorm van discriminatie.”

België

Het besluit komt naar aanleiding van twee rechtszaken die aangespannen waren door twee moslimvrouwen uit België en Frankrijk. De eerste zaak loopt al sinds 2006. Een Belgische moslima werd toen ontslagen als receptioniste bij G4S Secure Solutions, een bedrijf waar een algemeen verbod heerst op het dragen van religieuze symbolen op werk, omdat ze weigerde haar hoofddoek af te doen. Ze spande een rechtszaak aan.

Het Belgische Hof van Cassatie vroeg vervolgens aan het Europees Hof hoe de Europese antidiscriminatierichtlijn moest worden geïnterpreteerd. Omdat het verbod binnen het bedrijf op alle religieuze symbolen van toepassing was, zegt het Hof dat er geen sprake was van discriminatie.

Lees ook: ‘Werkgever mag in sommige gevallen hoofddoek verbieden’

Tegelijkertijd werd dinsdag een vergelijkbaar vraagstuk uit Frankrijk ook beoordeeld. Daar werd een vrouw die werkte als IT-consultant door haar baas gevraagd om haar hoofddoek af te doen nadat een cliënt had geklaagd. Binnen die zaak is er mogelijk sprake van discriminatie. Het Hof heeft niet vast kunnen stellen of het bedrijf handelde op basis van een eigen richtlijn, of vanwege de klacht van de cliënt.