Energie

Engie laat oog vallen op RWE-dochter Innogy

Het Duitse energiebedrijf RWE, moederbedrijf van het Nederlandse Essent, wil niet reageren op berichten dat het Franse Engie een overnamebod voorbereidt op RWE-dochter Innogy. Wel kwam RWE dinsdag met jaarcijfers die bevestigen dat het bedrijf in 2016 een operationeel verlies heeft geleden van 5,8 miljard euro, als gevolg van afschrijvingen op elektriciteitscentrales.

RWE hield onder de streep een winst over van 800 miljoen euro, dankzij de opbrengst van de beursgang van de afgesplitste dochter Innogy. In deze ‘groene tak’ is onder andere energie uit wind en zon ondergebracht, net als gas- en elektriciteitsnetwerken. De fossiele onderdelen bleven in RWE, dat een belang van 77 procent heeft in Innogy.

Maandag meldde Bloomberg dat Engie een bod overweegt op Innogy (marktwaarde 18 miljard euro). Engie is het voormalige GDF-Suez, waarin de Franse overheid een belang heeft van 29 procent. Onder leiding van de vorig jaar aangetreden Isabelle Kocher richt Engie zich in toenemende mate op groene energie en voorspelbare inkomsten uit netwerken. (NRC)