Een mooie dag voor π-grapjes

Het is vandaag pi-dag, gewijd aan de wiskundige constante π. Tijd voor wat π-grapjes.

Het is vandaag weer zo ver: dinsdag 14 maart is het π-dag. Vooral in Amerika is dat een feest, want daar schrijf je 14 maart als 3-14. Kijk je om 1.59 uur op de klok, dan is het op dat moment zelfs 3,14159. Dat is het getal π tot vijf cijfers achter de komma.

Voor Amerikanen is het natuurlijk fijn dat π in het Engels net zo klinkt als ‘pie’ –‘taart’. Dat maakt π-dag vanzelf een feestje. Vooral ook omdat, omgekeerd, π met cirkels te maken heeft, en dus met ronde taarten.

Want: Ken je de straal (R) van de taart (de afstand van het middelpunt tot de rand), dan kun je met p de omtrek (de lengte van de rand) van de taart uitrekenen (met de formule 2πR). En het taartoppervlak (πR²).

Amerikanen met verstand van wiskunde kunnen zo makkelijk allerlei π-grapjes maken. Neem de formule √—1 2³ p. Spreek je die hardop in het Engels uit, dan hoor je i (want √-1=i) eight (en dat klinkt als ate) pi. Ofwel, I ate pie – ik at taart.

In het Nederlands is zoiets veel lastiger. π is bij ons vooral het beginnetje van een woord. Een πloot die een πraat met een πstool tegenkomt is de πneut. En een πonier die in een rivier vol πranha’s valt is ook de πsang.

Je kan beter πstachenootjes, πzza’s of πtabroodjes eten op het gazon bij de πoenrozen. Of bij een πlaar van de toren van πsa. Of πrouettes draaien naast de πanokruk. Of slalommen op een skiπste.

Maar het leukste woord met π is πkant. Wiskundig bekeken is een πkante vorm niet vierkant, maar moet hij wel rond zijn. Elke πzza is dus πkant. Daar is geen πri-πrisaus voor nodig.