China schenkt Duitse Trier omstreden beeld Karl Marx

200ste verjaardag van Karl Marx De geboorteplaats van Marx is populair onder de Chinezen. Sommige politici wilden geen cadeau ontvangen van een land dat mensenrechten schendt.

Het houten standbeeld van Karl Marx.
Het houten standbeeld van Karl Marx. Foto Harald Tittel/dpa

Of het een overwinning is van het grote geld of van het marxisme is niet helemaal duidelijk, maar in de Duitse stad Trier zal een ruim zes meter hoog bronzen beeld van Karl Marx worden opgesteld. Het is een geschenk van China aan de geboortestad van de bekendste grondlegger van het communisme.

De afgelopen weken is intensief gediscussieerd over het beeld, waarvan een houten versie alvast is opgesteld om een indruk te krijgen. Maandag besloot de gemeenteraad van Trier met grote meerderheid (42 tegen 11) om het omstreden cadeau aan te nemen. Burgemeester Wolfram Leibe (SPD) noemde Marx een van de grootste burgers van de stad, die men niet moet verstoppen.

200ste geboortejaar

Trier hoopt hiermee niet alleen een eerbewijs te brengen aan Marx (1818-1883), die hier tot zijn zeventiende woonde, maar hiermee ook het toerisme uit China te stimuleren. In Marx’ geboortehuis is een museum ingericht, gewijd aan Marx en zijn invloed. Volgend jaar viert de stad de 200ste geboortedag van de economische en maatschappelijke denker, met onder meer een grote tentoonstelling. Het is ook vanwege dat geboortejaar dat de regering van de (officieel nog steeds communistische) Volksrepubliek China het beeld aan Trier aanbood. Het is ontworpen door beeldhouwer Wu Weishan.

De grote Marx (inclusief sokkel 6,30 meter) komt vermoedelijk te staan op het Simeonstiftplatz, in de buurt van de Porta Nigra, de Romeinse stadspoort die een van de grote bezienswaardigheden van de stad is. Over de definitieve plaats moet nog worden besloten. SPD en CDU steunden het project, tegen waren de Groenen, FDP en AfD - vanwege de schendingen van de mensenrechten in China dan wel afkeer van het communisme.