Conflict tussen EU en Turkije dreigt

Sancties Ankara heeft een begin gemaakt met sancties tegen Nederland. Binnen de Europese Unie neemt het ongemak over Turkije toe.

Het diplomatieke conflict tussen Nederland en Turkije dreigt te escaleren tot een harde confrontatie tussen de Europese Unie en kandidaat-lidstaat Turkije. Ondertussen heeft Ankara een begin gemaakt met de tegen Nederland aangekondigde sancties. Alle politieke contacten op hoog niveau met Nederland zijn opgeschort. De Nederlandse ambassadeur Cees van Rij, die voor het uitbreken van de crisis buiten Turkije verbleef, is voorlopig niet meer welkom.

EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini riep Turkije maandag op de toon te matigen. Dit leverde per kerende post een scherp getoonzette en afwijzende reactie op van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Binnen de Europese Unie is langer sprake van toenemend ongemak over de wijze waarop Turkije zich onder president Erdogan ontwikkelt. Aan de andere kant is er het besef dat Turkije nodig is als buffer tegen de vluchtelingenstroom.

De Turkse vicepremier Numan Kurtulmus had het maandagavond op een persconferentie na afloop van de wekelijkse kabinetsvergadering over „een zeer diepe crisis”. De Turken eisen schriftelijke excuses voor de behandeling van hun ministers. Het Nederlandse kabinet is dit niet van plan. De Turkse vice-premier zei dat diplomatieke vluchten vanuit Nederland niet meer zullen worden toegelaten. Nederlandse diplomaten in Turkije kunnen nog wel gewoon hun werk doen. Premier Mark Rutte legde dit maandagavond op televisie zo uit dat het Nederlandse regeringsvliegtuig niet meer mag landen in Turkije. Hij bagatelliseerde de stap van de Turken. Er is vooralsnog geen sprake van economische sancties. Rutte zei het het „bizar” te vinden „dat ze in Turkije praten over sancties, terwijl wij meer reden hebben om boos te zijn over wat er afgelopen weekend is gebeurd.”

Erdogan dreigde naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) te stappen vanwege de behandeling van zijn ministers. De Turkse minister van Familiezaken zei bij terugkeer in Turkije dat ze door de Nederlandse autoriteiten „onmenselijk” was behandeld. Om een zaak aanhangig te maken bij het EHRM, dat mensenrechten en vrijheden van burgers waarborgt, moet Turkije formeel een verzoekschrift indienen. Daarvan is nog geen sprake.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft maandag gezegd dat de politieagenten die zaterdagavond bij het consulaat in Rotterdam aanwezig waren, toestemming hadden te schieten.

Ruzie met Turkije pagina 12-15