Burgemeester Dronten doet aangifte van nepaccounts

In naam van burgemeester De Jonge werden misleidende berichten gestuurd over zijn standpunten, met name over de islam en vluchtelingen.

Archiefbeeld van Aat de Jonge
Archiefbeeld van Aat de Jonge Foto ANP

Burgemeester Aat de Jonge (CDA) van Dronten doet aangifte vanwege nepaccounts die op sociale media uit zijn naam berichten hebben verspreid. Dat meldt de gemeente Dronten op haar website. In de berichten werd de indruk gewekt dat De Jonge moskeeën wilden afbreken en tegen vluchtelingen is.

Volgens de burgemeester van de Flevolandse plaats werden de uitlatingen verspreid op Twitter en Instagram onder naam van de burgemeester, terwijl de informatie niet van hem afkomstig is. De Jonge heeft aangifte gedaan omdat volgens hem het vertrouwen in de gemeente geschaad wordt.

De gemeente heeft geen aangifte gedaan tegen een persoon, want het is niet duidelijk wie achter de desinformatie zit. Daarover hoopt de gemeente via de aangifte duidelijkheid te krijgen.

Hilversum

Vorige week werd bekend dat in Hilversum een vergelijkbare zaak speelt. De gemeente heeft aangifte gedaan tegen een persoon die met het zakelijke mailadres van burgemeester Pieter Broertjes een Twitteraccount heeft aangemaakt. Onder dat account werden tweets verspreid over actuele kwesties in Hilversum, zoals de komst van een nieuwe McDonald’s-vestiging.

Lees ook: De internettrol wordt steeds brutaler