Blackrock stelt eisen aan klimaatbeleid bedrijven

Verantwoord beleggen De grootste belegger ter wereld kreeg onlangs zelf kritiek, maar wil nu dat bedrijven aandacht besteden aan het klimaat.

Smeltend ijsblok in Antarctica.
Smeltend ijsblok in Antarctica. Foto Reuters

Blackrock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, gaat bedrijven meer onder druk zetten om verantwoording af te leggen over zaken als klimaatverandering en diversiteit. Dat meldt persbureau Reuters.

Door zijn omvang heeft Blackrock als aandeelhouder invloed op de bedrijven waarin het belegt. De Amerikaanse vermogensbeheerder heeft ook substantiële belangen in een hele trits Nederlandse bedrijven. Zoals in chemiebedrijf DSM (4,9 procent), baggeraar Boskalis (4,4 procent) en in verzekeraar ASR (3,7 procent).

Blackrock heeft recent vastgesteld wat zijn „prioriteiten” zijn om te bespreken met bestuurders dit jaar. Klimaatrisico’s en diversiteit aan de top staan dit jaar ook op de lijst, schrijft Reuters, die het document in bezit heeft.

Zo wil de vermogensbeheerder van de bedrijven waarin het belegt weten hoe zij het risico inschatten dat klimaatverandering vormt voor hun bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld: hoe beïnvloedt het stijgende zeeniveau de waarde van dure huizen aan zee van een vastgoedfonds?

Vorig jaar kreeg Blackrock nog kritiek van zijn eigen aandeelhouders dat het te weinig doet aan klimaatverandering en andere maatschappelijke onderwerpen. Op aandeelhoudersvergadering van de bedrijven waarin het belegt, stemt Blackrock vaak tegen voorstellen die goed zijn voor het milieu, zeiden de critici.

Zo stemde Blackrock tegen klimaatvriendelijke voorstellen van beleggers op de aandeelhoudersvergaderingen van oliebedrijven ExxonMobil en Chevron, zo meldde de Financial Times vorig jaar. De onwilligheid van Blackrock geeft het verkeerde signaal aan bedrijven die verzocht wordt om actie te ondernemen tegen klimaatverandering, vinden de critici.

De nieuwe prioriteiten van Blackrock leidden tot goedkeurende geluiden van aandeelhouders.

Ook diversiteit krijgt vanaf nu meer aandacht van Blackrock. Sommige bedrijven denken namelijk ten onrechte dat ze al een diverse toplaag hebben, zegt Michelle Edkins van Blackrock tegen Reuters. Maar: „Een man van Yale en een man van Harvard telt niet mee.”

Blackrock roept bedrijven wel vaker op tot actie. Zo liet het eerder dit jaar nog weten dat de beloningen van bestuurders van de grootste Britse bedrijven aan banden moeten worden gelegd. Daarover stuurde Blackrock aan 300 bedrijven een brief. Daarin liet topman Larry Fink weten alleen in te stemmen met salarisverhoging voor de top als werknemers ook salarisverhoging krijgen