17 doden bij liftongeluk in Chinese mijn

De kabel van een liftkooi vloog in brand en brak af, waarna de lift naar beneden stortte.

Arbeiders bij een kolenmijn in Datong, in Noord-China.
Arbeiders bij een kolenmijn in Datong, in Noord-China. Foto Greg Baker / AFP

Bij een ongeluk met een lift in een kolenmijn in de Chinese provincie Heilongjiang zijn zeventien mijnwerkers om het leven gekomen. Dat meldt persbureau AFP op basis van Chinese bronnen.

Het ongeluk gebeurde donderdag al. De kabel van een lift die mijnwerkers naar beneden vervoerde vloog in brand en brak af, waarna de liftkooi de diepte in stortte. Er werd direct een reddingsoperatie opgezet, maar die slaagde er pas maandag in de neergestorte liftkooi te bereiken. Geen van de mijnwerkers in de lift bleek het ongeluk te hebben overleefd.

De ligging van de plaats Shuangyashan, waar de ramp plaatsvond. De tekst gaat verder onder het kaartje.

Ernstige overtredingen

Twee lassers zijn naar aanleiding van het ongeluk aangehouden door de politie. Zij zouden ernstige overtredingen van de veiligheidsregels hebben begaan. Wat die overtredingen precies inhouden, is niet bekend. De beheerder van de mijn is geschorst.

Het gaat geregeld mis in de Chinese kolenmijnen, die tot de gevaarlijkste ter wereld behoren. Afgelopen december stierven er bij explosies in mijnen in Heilongjiang en Noord-China nog ten minste 59 mensen. Ook in oktober en september vorig jaar verloren tientallen mijnwerkers het leven.