Zes partijen sluiten stembusakkoord tegen seksuele intimidatie

50Plus, D66, GroenLinks, de PvdA, PvdD en SP deden dat op initiatief van kenniscentrum Rutgers.

Vier op de tien vrouwen onder de dertig kreeg afgelopen jaar tijdens het uitgaan te maken met seksuele intimidatie.
Vier op de tien vrouwen onder de dertig kreeg afgelopen jaar tijdens het uitgaan te maken met seksuele intimidatie. Foto Maciej Kulczynski / EPA

Zes politieke partijen hebben een stembusakkoord gesloten waarin ze beloven ten strijde te trekken tegen seksueel ongewenst gedrag. Het gaat om 50Plus, D66, GroenLinks, de Partij van de Arbeid, de Partij voor de Dieren en de SP. De partijen sloten het akkoord naar aanleiding van een onderzoek van kenniscentrum Rutgers, waaruit blijkt dat een groot deel van de jonge vrouwen het afgelopen jaar met seksuele intimidatie te maken kreeg.

Uit de online peiling komt naar voren dat de helft van de vrouwen tot dertig jaar het afgelopen jaar seksuele intimidatie ondervond op straat, zoals nasissen of naroepen. Tijdens het uitgaan werden vier op de tien jonge vrouwen wel eens door een vreemde vastgepakt of gezoend.

Uit het door marktonderzoeker Ipsos uitgevoerde onderzoek, waaraan ruim duizend mensen meededen, bleek ook dat veruit de meeste mensen seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens het uitgaan, op straat of op het werk ontoelaatbaar vinden.

Niet zeuren

Juist daarom is het opvallend dat een kwart van de ondervraagden meende dat sexy geklede meisjes niet moeten zeuren als iemand een seksueel getinte opmerking naar ze maakt. Eén op de vijf mannen zei te vinden dat mensen die klagen over seksuele intimidatie overdrijven en tegen een stootje moeten kunnen.

De partijen beloven zich als onderdeel van het akkoord “hard te maken voor een daadkrachtig plan van aanpak gericht op de preventie van ontoelaatbaar seksueel gedrag”. Ze pleiten voor betere seksuele voorlichting, en willen dat minder mensen seksueel grensoverschrijdend gedrag bagatelliseren. Ook vinden de partijen dat huisartsen en sociaal werkers training moeten krijgen zodat ze beter met patiënten kunnen omgaan die nare seksuele ervaringen hebben gehad.

Lees ook: De vrouw is nog altijd moeder, maagd of hoer