Zeldzame lammergier gezien boven Nederland

De vogel komt normaal niet in Nederland voor. Hij heeft een spanwijdte van 2,80 meter.

Archieffoto van een lammergier
Archieffoto van een lammergier Foto Jorge Láscar

Meerdere vogelaars hebben maandag boven Nederland de grootste vogel van Europa waargenomen: de lammergier. Dat melden Natuurmonumenten en vogelspotsite Waarneming.nl maandag. Het dier werd in Zuid-Holland en Noord-Brabant gezien.

De waarnemingen zijn bijzonder, omdat de gier doorgaans niet in Nederland voorkomt. De vleugels van de vogel hebben een spanwijdte van 2,80 meter. Het dier is waarschijnlijk twee jaar oud, denken amateurornithologen.

De weg kwijt

De vogel werd in de ochtend eerst bij Barendrecht, Zwijndrecht en Giessenburg waargenomen. Later op de dag dook het dier op in de omgeving van ‘s-Hertogenbosch, Sleeuwijk en Rosmalen. Natuurmonumenten had maandag een verklaring voor de vreemde locatie van het dier: hij zou verdwaald zijn.

De lammergier leeft net zoals andere giersoorten van kadavers. Omdat die in Nederland nauwelijks te vinden zijn, is het dier daar normaal nooit te zien. Natuurmonumenten en vogelkijkers verwachten dan ook dat de vogel het land snel weer zal verlaten. De lammergier komt normaal in Zuid-Europa en Centraal-Azië voor.