Werknemers flessenfabriek Schiedam leggen werk neer

De eigenaar wil de fabriek sluiten. De werknemers eisen een beter sociaal plan voor de 230 werknemers die hun baan dreigen te verliezen.

In deze glasfabriek worden de buizen voor TL lampen geproduceerd. Dit is niet de fabriek in Schiedam.
In deze glasfabriek worden de buizen voor TL lampen geproduceerd. Dit is niet de fabriek in Schiedam. Foto Lex van Lieshout / ANP

Werknemers van de Schiedamse flessenfabriek van Owens Illinois hebben maandag het werk neergelegd. Dat meldt vakbond FNV. De fabriek gaat sluiten en de werknemers eisen een beter sociaal plan voor de 230 werknemers die hun baan dreigen te verliezen.

De vakbonden FNV en CNV willen een betere ontslagvergoeding dan eigenaar Owens Illinois heeft aangeboden. Ook willen de vakbonden dat de eigen bijdrage voor omscholingskosten wordt geschrapt. De onderhandelingen over het sociaal plan liepen vorige week maandag vast.

In het persbericht zegt Ali Gündüz, bestuurder FNV Procesindustrie:

“Wij willen dat het bedrijf open blijft, of in ieder geval dat alles in het werk wordt gesteld om de plannen die er bij de directie zijn, in volle omvang te kunnen beoordelen. En we willen een fatsoenlijk sociaal plan voor mensen die straks mogelijk toch getroffen worden.”

Volgens de FNV wil Owens Illinois alleen praten over het sociaal plan als de Centrale Ondernemingsraad (COR) afziet van een eventuele juridische procedure. Gündüz noemt het stellen van voorwaarden voor een beter sociaal plan in het persbericht “chantage”. Bovendien zou de COR volgens de FNV nog geen advies hebben gegeven over de sluiting.

In januari werd bekend dat de fabriek zou sluiten omdat de eigenaar de productie wil verplaatsen naar Polen en Duitsland. De CNV was destijds niet te spreken over de gang van zaken en noemde de maatregel van de directie “totaal onverwacht”. In totaal werken in Nederland 850 mensen voor Owens Illinois. De andere fabrieken in ons land staan in Maastricht en Leerdam.