Wereldmuseum Rotterdam sluit sterrenrestaurant

In december prolongeerde het restaurant van het Wereldmuseum nog zijn Michelinster. Toch gaat het dicht. Het restaurant past niet meer bij het museum

Het Wereldmuseum in Rotterdam.
Het Wereldmuseum in Rotterdam. Foto Lex van Lieshout/ANP

Het Wereldmuseum in Rotterdam sluit eind deze maand zijn sterrenrestaurant. Het restaurant past volgens interim-directeur Jan Willem Sieburgh niet in de nieuwe koers van het museum.

Het restaurant werd in 2009 geopend door toenmalig directeur Stanley Bremer, die in 2015 opstapte nadat het Wereldmuseum in grote financiële problemen was gekomen. Het restaurant, waar veertien mensen werken, prolongeerde afgelopen december nog zijn Michelinster.

Nu wil de directie van het museum het restaurant sluiten. „De museale activiteiten moeten voorop staan en dan hebben we minder tijd voor andere dingen”, laat Sieburgh weten in een telefonische reactie. „Daarnaast draagt het restaurant niet voldoende bij aan het museum.”

Het Wereldmuseum won advies in bij een externe horeca-adviseur, voordat het besloot tot sluiting. De resultaten uit dit rapport wil Sieburgh niet publiek maken, maar volgens hem bevestigden deze het vermoeden van de directie dat het restaurant onvoldoende bijdroeg.

Nieuwe koers

„We vinden het vreselijk jammer dat we niet verder kunnen gaan met ‘ons dingetje’”, schrijft het team van het restaurant in een reactie op verschillende sociale media. Ook staat in de reactie dat het team, waaronder chef-kok Wim Severein en restaurantmanager Ingrid Buikema, nog niet weet wat ze nu gaan doen: „De toekomst zal dat uitwijzen.”

Het Wereldmuseum sloeg al eerder een nieuwe koers in door nauw te gaan samenwerken met het Nationaal Museum van Wereldculturen in Amsterdam, Leiden en Berg en Dal. De twee musea hebben samen een meerjarenplan en een begroting gemaakt.

Het Wereldmuseum heeft de afgelopen jaren veel financiële problemen gekend. De vorige directeur Stanley Bremer wilde het museum nieuw elan geven met cultureel ondernemerschap. In 2007 werd er ingrijpend verbouwd. Ook zorgde hij er voor dat het chique restaurant bij het museum kwam. Desondanks vielen de bezoekersaantallen van het museum tegen. Later probeerde Bremer stukken uit de eigen unieke collectie van het museum te verkopen, dit werd tegengehouden. De toen 62-jarige directeur vertrok in 2015, met behoud van loon tot aan zijn pensioen.