Reportage

Voor de ChristenUnie zit de groei in de Bijlmer

De achterban De ChristenUnie verwacht je in Staphorst en Bunschoten. Maar de partij van Gert-Jan Segers wil groeien in de Randstad. Een dagje plakken in Amsterdam Zuidoost.

Don Ceder (rechts) van de Christenunie bij een wildplakbord in de buurt van station Reigersbos.
Don Ceder (rechts) van de Christenunie bij een wildplakbord in de buurt van station Reigersbos. Foto NRC / Maurice Boyer

In hun felblauwe jacks ziet de groep twintigers eruit als verkopers van een mobiel telefoonmerk. Maar die lopen niet op een avond door de Amsterdamse Bijlmer met een grote emmer lijm en een kwast. De twee Joshua’s, Samany, Donovan en Don wel. Op zoek naar wildplakplaatsen. Voor de ChristenUnie.

Tegenover het station is er een officiële wildplakplaats. Een discussie volgt. Of het wel netjes is om het hoofd van lijsttrekker Gert-Jan Segers nét over de rand van de poster van de Partij voor de Dieren te plakken. Andere partijen hebben duidelijk minder moeite gehad het zicht op andermans posters te belemmeren.

En dan is de vraag of het wel kan om nóg een poster te plakken, die met Don er op. Don Ceder (27) staat nummer zeven op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Zijn slogan: van Bijlmer naar Binnenhof. Afgaande op de Peilingwijzer, het gewogen gemiddelde van zes peilingen, gaat het hem net wel of net niet lukken.

De posters worden geplakt. Want juist hier, in Amsterdam Zuidoost, wil de ChristenUnie opvallen.

De trouwe achterban van de partij zit sinds jaar en dag in gemeenten als Staphorst, Hardenberg en Bunschoten. Het zijn gezinnen met anderhalf inkomen: vader, moeder en drie kinderen. Betrokken bij het verenigingsleven en bij de kerk. „Mensen die nooit op het Malieveld zullen demonstreren, maar wel geloven dat je niet voor jezelf op aarde bent”, omschrijft Carola Schouten, nummer twee op de kandidatenlijst, de ChristenUnie-kiezer.

Groeipotentie in Randstad

Maar de potentiële groei van de partij zit in de Randstad. Onder maatschappelijk geëngageerde jongeren die zich herkennen in standpunten over klimaat, innovatie of asiel. „Daarvoor hoef je niet per se christen te zijn”, zegt Joshua Oosterhuis (26), zelfstandig ondernemer.

Dat is wel het beeld dat anderen van de ChristenUnie hebben. Samany Sedey (28), werkzaam bij de sociale verzekeringsbank, zegt dat als ze wordt aangesproken op haar politieke keuze men meestal vindt dat geloof en politiek zich niet moeten mengen. Ze vertelt dan dat ze christelijke waarden wil uitdragen als naastenliefden en rechtvaardigheid. „Je handelt volgens de principes van de Bijbel, maar wel in het belang van de samenleving.”

Of zoals Schouten, die de afgelopen zes jaar in de Tweede Kamer zat, zegt: „De Bijbel is geen politiek handboek, maar wel het boek waar ik mijn handelen op toets. Neem ons standpunt over sociale zekerheid: in de Bijbel staat niet wat je moet doen, maar wel dat je een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebt.”

Ceder is zelf zo’n maatschappelijk betrokken jongere waarnaar de ChristenUnie op zoek is. Hij is advocaat en gespecialiseerd in hulp bij incassoproblemen. Hij is duo-Statenlid. Hij is lid van de evangelische Victory Outreach-kerk. En hij is dj. Zondagavond draaide hij op een feest, maandagochtend stond hij in de rechtbank, ’s middags voerde hij weer campagne.

Rapper Donovan Amoelibi (25) zegt: „Bijna iedereen in de Bijlmer weet wie Don is en wat hij doet. Hij kan niet het verwijt krijgen dat hij alleen bij verkiezingen zijn gezicht laat zien.” Ceder zegt: „Een manco van de politiek is dat mensen niet weten wie politici zijn.”

De ChristenUnie is witter, ouder en minder urban dan Ceder en zijn vrienden. Onder een kop muntthee verzinnen ze een recensiewebsite voor hood food, eten dat zij lekker vinden: Surinaams, Ghanees. In de auto gaat het over een gospelparty voor na de verkiezingen.

Ceder zegt: „Het mooie is juist dat de ChristenUnie openstaat voor iedereen.” Hij hoopt „een katalysator” te worden. „Er is hier in de Bijlmer zo veel potentie. Ja, er is sprake van ongelijkheid en discriminatie, maar de oplossing is niet dat we apart gaan in groepen of tegenstellingen creëren. Dat is niet het Nederland waarin ik wil leven.”

Hij liep als rechtenstudent stage bij de fractie. Die had ook bij een andere partij kunnen zijn. Maar eenmaal bij de ChristenUnie merkte hij „dat zij eenzelfde kijk op de samenleving hebben: iedereen telt mee”. En dat de partij niet meedoet aan het inspelen op angst. „Wij zijn hoopvol realistisch, zoals ons programma zegt.”