SXSW#3: Prins Constantijn op cowboylaarzen

Deel 3 van een verslag van het SXSW-festival. Hoe prins Constantijn Nederlandse startups wil helpen in de VS en hoofdredacteur Dean Baquet (The New York Times) de kritiek van het Witte Huis koestert.

Sfeerbeeld van Sensiks: het bedrijf biedt VR met geur en gevoel
Sfeerbeeld van Sensiks: het bedrijf biedt VR met geur en gevoel

Koninklijk bezoek vandaag aan South by Southwest (SXSW). Prins Constantijn, Nederlands ambassadeur voor startups, opende de Nederlandse stand op de beurs in Austin. Nederlandse startups moeten leren doorpakken, aldus de prins. ,,De creatieve industrie in Nederland is over het algemeen conceptueel heel sterk, maar het gaat soms minder goed in de uitvoering, in het naar de markt brengen van een idee.”

Naast het media- en technologiecongres, het filmfestival en de honderden muziekoptredens, kent SXSW ook een beurs voor (beginnende) digitale bedrijven. De Nederlandse stand is een initiatief van New Dutch Wave, een samenwerkingsverband van meer dan vijftig Nederlandse bedrijven.

De prins, op originele Texaanse comboylaarzen, opende de stand door plaats te nemen in de installatie van het Nederlandse bedrijf Sensiks. In het kamertje - formaat telefooncel of infraroodsauna - beleeft de gebruiker een ,,multisensorische symfonie”. Zo noemt bedenker Fred Galstaun het. Je draagt een virtual reality-bril, je voelt de wind om je hoofd, je ruikt allerlei geuren. Meer dimensies, nog meer prikkels dan een VR-voorstelling.

Sensiks ziet mogelijkheden in de zorg, bijvoorbeeld voor de behandeling van mensen met een posttraumatisch stress-syndroom of met een stoornis op het autisme-spectrum. En in de marketing: consumenten ondergaan een ‘beleving’. Een bekende tv-producent heeft eveneens belangstelling, maar directeur Galstein wil niet zeggen wie dat is.

Prins Constantijn wil de Nederlandse deelnemers vooral media-aandacht bezorgen. Dat lukte vanmiddag in elk geval. Hij werd onder meer geïnterviewd door CNN en Buzzfeed. ,,Nederlandse startups”, zei de prins, ,,zouden een voorbeeld kunnen nemen aan Nederlandse tv-producenten. Die zijn er ingeslaagd om groot te worden in het buitenland. Startups moeten proberen hun formats te internationaliseren.”

Nog twee interessante sessies zondag op SXSW

Het achtste en laatste seizoen van dramaserie Game of Thrones telt zes afleveringen. ‘Slechts’ zes afleveringen, tot teleurstelling van de fans. Dat vertelden de makers (showrunners) van de serie, David Benioff en Dan Weiss zondagmiddag in Austin. Het zevende seizoen, dat op 16 juli in première gaat op HBO, telt zeven afleveringen - tegenover de gebruikelijke tien. Benioff en Weiss werden geïnterviewd door GoT-hoofdrolspeelsters
Maissie Williams en Sophie Turner. Dat leverde jammergenoeg geen spannend gesprek op.

Wel een mooi gesprek was het interview van Jim Rutenberg, mediacolumnist van The New York Times, met zijn eigen hoofdredacteur Dean Baquet. Een aantal citaten van Baquet.

Over de opmerking van Donald Trump dat The New York Times (NYT) ‘de vijand van het Amerikaanse volk’ is: ,,Een schandelijk uitspraak van de president. Maar op de een of andere manier vind ik het ook leuk. De relatie tussen de pers en de president moet gespannen zijn. Toch blijft het een gevaarlijke opmerking.”

,,De pers was in crisis. Vroeger las iedereen de krant, maar daarna niet meer. Toen Donald Trump de verkiezingen won wist ik echter meteen wat onze rol de komende jaren moet zijn. Niet om tegen Donald Trump te zijn. Onze rol is: to cover the hell out of powerful people.”

Psycholiserend na de vraag waarom Trump het juist gemund heeft op de NYT: ,,Trump komt uit Queens. En hij wil Manhattan veroveren. Hij wilde in de gunst komen van de elite van Manhattan, maar kreeg slechts kritiek. Maar zijn wij de elite? Toen ik jong was stond ik elke ochtend voor schooltijd de vloer van het café van m’n ouders in New Orleans te schrobben.”

Op de vraag van een vriend of hij Trump niet kan negeren als hij niet de waarheid spreek: ,,Het is belangrijker om verslag te doen van alle onwaarheden. Je moet dat niet negeren. Als iemand die zo machtig is liegt, moet je opschrijven dat hij liegt.”

Over aankomende bezuinigingen bij de krant (met 1.300 redacteuren): ,,The New York Times wordt een klein beetje kleiner. Maar we gaan niet bezuinigen op de afdelingen die er nu toe doen: het bureau in Washington, oorlogsverslaggeving en onderzoeksjournalistiek.”

,,We moeten meer het land in. Vanuit het seculiere New York zien we bijvoorbeeld niet meer hoe belangrijk religie voor veel mensen in de Verenigde Staten is.”