Schotse premier wil nieuw referendum over onafhankelijkheid

De Schotten willen kunnen kiezen zelfstandig verder te gaan als blijkt dat het Verenigd Koninkrijk op een harde Brexit afstevent.

De Schotse premier Nicola Sturgeon
De Schotse premier Nicola Sturgeon Foto Paul Ellis/AFP

De Schotse premier Nicola Sturgeon wil tussen de herfst van 2018 en het voorjaar van 2019 een referendum houden over de onafhankelijkheid van Schotland. Het is voor haar van groot belang dat Schotten kunnen kiezen zelfstandig verder te gaan als blijkt dat het Verenigd Koninkrijk op een harde Brexit afstevent.

Het is volgens Sturgeon van belang dat Schotten de keuze kunnen maken op een moment dat in grote lijnen duidelijk is welke kant de onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk over Brexit op gaan, maar vroeg genoeg om nog onder de gevolgen uit te kunnen. Sturgeon: “Op dit soort momenten is het van groot belang een helder plan te hebben.”

Sturgeon zal volgende week aan het Schotse parlement toestemming vragen om met de Britse regering in Londen te onderhandelen over de bevoegdheid op den duur een referendum uit te schrijven. Volgens de premier zou een harde Brexit niet alleen schadelijk zijn voor de Schotse economie, maar ook tot gevolg hebben dat de Britse regering in Londen meer macht naar zich toetrekt in het Verenigd Koninkrijk.

In 2014 hield Schotland ook al een referendum over onafhankelijkheid. Toen koos 55 procent van de Schotten die stemden om onderdeel te blijven van het Verenigd Koninkrijk.