Politie houdt 28 mensen aan voor internetoplichting

Een deel van de verdachten bood op internet goederen aan om die vervolgens niet te leveren.

Foto Robin van Lonkhuisen/ANP

In het noorden van Nederland zijn afgelopen week 28 mensen aangehouden voor internetoplichting, zo meldt de politie maandag. Een deel van de verdachten bood op internet goederen aan om die vervolgens niet te leveren. Ook zitten er mensen tussen die als geldezel dienst deden voor frauduleuze internethandel, en dus hun bankrekening en pinpas ter beschikking stelden aan internetoplichters. Alle verdachten zijn afkomstig uit Noord-Nederland.

In totaal behandelde de politie vorige week ruim 200 aangiftes van internetoplichting. Slachtoffers zijn afkomstig uit heel Nederland en de schade van de misdrijven loopt in totaal in de duizenden euro’s. De politie vermoedt op basis van een analyse van de bankrekeningen van de verdachten bovendien dat er meer slachtoffers moeten zijn, dan de aangiftes doen vermoeden.

Alle aangehouden verdachten moeten zich in september verantwoorden op twee themazittingen.