Openbaar aanklager Egypte gelast vrijlating oud-president Mubarak

Eerder deze maand werd Mubarak vrijgesproken van het bevelen van het doodschieten van demonstranten tijdens de ‘Arabische Lente’.

Hosni Mubarak zwaait in 2016 vanuit het ziekenhuis naar zijn aanhangers.
Hosni Mubarak zwaait in 2016 vanuit het ziekenhuis naar zijn aanhangers. Foto Amr Nabil / AP

De openbaar aanklager in Egypte heeft maandag de vrijlating bevolen van de afgezette president Hosni Mubarak. Dat heeft het Egyptische staatspersbureau Ahram laten weten. De 88-jarige Mubarak werd in 2011 tijdens de ‘Arabische Lente’ afgezet en zit sindsdien vast op verdenking van corruptie en moord.

Mubarak werd eerder deze maand vrijgesproken door het hof van beroep voor het bevelen van het doodschieten van 239 demonstranten tijdens de grootschalige protesten van 2011. Hij werd daar in 2012 al schuldig aan bevonden, maar die veroordeling werd twee jaar later teruggedraaid. Er werd later een nieuwe zaak geopend, maar het hof van beroep oordeelde dat Mubarak niet opnieuw voor dezelfde feiten kan worden veroordeeld.

Verduistering

De oud-president werd eerder drie jaar celstraf opgelegd voor het verduisteren van staatstegoeden. Zijn advocaten voerden aan dat nu Mubarak vrijgesproken is van moord hij vrijgelaten moet worden. Het hoogbejaarde voormalige staatshoofd heeft zijn straf voor verduistering immers al uitgezeten in voorarrest. Openbaar aanklager Ibrahim Saleh gaat mee in die redenering.

De tegoeden van Mubarak blijven nog wel bevroren. Ook mag hij Egypte niet verlaten. Er loopt nog een onderzoek tegen de oud-president naar zijn financiële situatie. Zo wordt gekeken naar hoe het kan dat het vermogen van Mubarak toenam na de revolutie van 2011.

Autocraat

Mubarak voerde een repressief bewind over Egypte van 1981 tot 2011. Hij is sinds hij bij een volksopstand werd verdreven al zes jaar verwikkeld in verschillende rechtszaken. Bijna al die tijd bracht hij in het ziekenhuis door, vanwege zijn slechte gezondheid. Het is dan ook nog niet duidelijk of Mubarak daadwerkelijk het ziekenhuis zal verlaten en naar huis terugkeert.

Na het afzetten van Mubarak werd in 2012 de eerste democratische president van Egypte gekozen: Mohamed Morsi van de Moslimbroederschap. Iets meer dan een jaar later werd Morsi na nieuwe protesten door het leger afgezet. Sindsdien zwaait Abdel Fattah el-Sisi de scepter over het land.