‘Mijn galajurken kosten 200 tot 600 euro’

Verdienen en uitgeven Evita Tjon A Ten (30) is zangeres en kunstenares, spreekt voice-overs in en doet zo nu en dan een klus als consultant in de hotellerie. Ze woont tijdelijk met haar moeder in Zoetermeer.

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Ik zeg wel eens: ik ben een artiest in de breedste zin van het woord. Ik zing, schilder, maak sieraden, ik spreek commercials in en werk als consultant. Omdat ik zoveel verschillende dingen doe, ziet mijn dagindeling er heel divers uit. Vandaag heb ik bijvoorbeeld een reclame opgenomen, een locatiebezoek gedaan voor een logo dat ik ga ontwerpen, ik heb veel gebeld en ook nog wat beschilderde wijnkisten verkocht. Omdat ik een bachelor business administration heb in de hotellerie, geef ik als consultant ook nog wel eens advies in die sector aan mensen die bijvoorbeeld een bedrijf willen opzetten.

„Ik denk dat de combinatie van mijn creativiteit en die zakelijke kennis wel in mijn voordeel is. Het is mijn basis, hierdoor weet ik goed hoe ik mijn eigen bedrijf draaiende kan houden. Toen ik begon als artiest, gaf mijn moeder me drie jaar. Als mijn bedrijf dan nog niet van de grond was, moest ik een ‘normale’ baan gaan zoeken. En nu zijn we bijna acht jaar verder en ik heb de leukste baan die er is, ook al blijft het leven als kunstenaar onzeker. Ik denk dat ik veel minder verdien dan waarvoor ik heb geleerd, en de ene maand heb ik veel meer optredens of verkoop ik veel meer schilderijen dan de andere. Toch kan ik dit werk tot mijn tachtigste blijven doen. Als ik morgen neerval, heb ik namelijk iets gedaan waar andere mensen iets aan hebben gehad. Dat maakt me gelukkig.”

UIT

‘Ik ben best een tuttebol, dus ik geef redelijk wat geld uit aan mijn uiterlijk. Het verschilt natuurlijk per maand, in december had ik bijvoorbeeld veel optredens en dan moet ik er wel goed uitzien. Ik draag als zangeres vaak een galajurk en die kosten al snel zo’n 200 tot 600 euro per stuk. Daarnaast draag ik al acht jaar nepnagels die ik uitgebreid laat versieren door een nagelstylist. Om de drie weken ben ik daar zo’n 50 tot 100 euro aan kwijt. En omdat ik allergisch ben voor veel dingen, geef ik tamelijk veel geld uit aan cosmetica voor mijn huid. Mijn dagcrème en bodylotion zijn bijvoorbeeld altijd duurder dan de standaardproducten.

„Omdat ik op veel verschillende locaties moet optreden, zit ik veel in de auto, dus vind ik het belangrijk dat ik een comfortabele auto heb met een statige uitstraling. Ik zing voornamelijk jazz en wereldmuziek en met mijn galajurken in een Suzuki Swift vind ik niet zo’n succes. Op dit moment rijd ik daarom een Hyundai Santa Fe, maar het liefst zou ik voor een Nissan X Trail gaan. Die ziet er stoer uit en heeft veel laadruimte voor mijn schilderijen.

„Verder koop ik regelmatig schilderspullen en laatst heb ik een draadloze microfoon gekocht voor 1.100 euro. Dat was wel even een klap geld, maar het is mijn instrument, en gaat overal naartoe, dus hij moet wel van goede kwaliteit zijn.”