Mag ik van jou van de hobbyisten…

Hoe goed kent u ze eigenlijk, de leden van de Tweede Kamer? En: wat hebben ze, los van de politiek, met elkaar gemeen? Leer ze beter kennen met dit kieskwartet.

Afl. 5 (slot): de hobbyisten

Opeens moesten ze ook mens worden, de politici. Niet langer voor het volk, maar van het volk. „Uit, dat grijze pak. Weg dat beleidsesperanto. Toon je ware ik. Dat waarderen de kiezers. Het geeft ze een „stukje herkenning”. Naarmate er meer televisiezenders kwamen, kwamen er meer menselijke politici. Het leidde tot soms pijnlijke plaatjes en aansluitend lesmateriaal voor mediatrainers. Joop den Uyl met zijn schildpad, prof. dr. ir. Joris – drietitel – Voorhoeve zeer ongemakkelijk in de weer met een voetbal op het strand. Alexander Pechtold in geblokt houthakkershemd. Inderdaad, houthakkend.

Extreme hobby’s? Ze worden weinig aangetroffen onder politici. De meesten blijven aan de veilige kant: wandelen, fietsen, lezen, dat werk.

Robert Housmans – Fractievoorzitter PVV Limburg. Kandidaat-Kamerlid voor de PVV op plek 22. Doet aan schietsport. Is lid van Limburgia, de Eerste Limburgse Kleinkaliber Schietvereniging (ELKKS) in Sint Odiliënberg. Het is niet wat velen denken. Schietsport is een sport waarbij sprake is van een grote sociale controle, zegt de vereniging.

Jeroen Dijsselbloem – Minister van Financiën (PvdA). Verkiesbaar als PvdA-Kamerlid op plek 3. Houdt op zijn verbouwde boerderij in Wageningen varkens, die hij opeet. bestemd voor de eigen consumptie „Het vlees is heerlijk.” Heeft ook een moestuin. Niets ontspannender dan worteltjes zaaien, vindt hij zelf.

Arno Rutte – VVD-Kamerlid sinds 2012. Herkiesbaar op plek 20. Geen familie, wel partijgenoot van de premier-lijsttrekker. Is zanger in de rockband Harige Harry en de Ladyshavers (“dampende rock, zwoele koortjes en een vette knipoog”). Houdt zich in de Kamer vooral bezig met volksgezondheid.

Ockje Tellegen – VVD-Kamerlid sinds 2012. Herkiesbaar op plaats 21. Houdt zich onder meer bezig met openbare orde en veiligheid. Is gevallen voor yoga toen ze als diplomaat in Berlijn werkte. “Er is niets zweverigs aan”, zegt ze.