Intel neemt Israëlisch techbedrijf over voor 15 miljard

De Amerikaanse chipmaker wil een plek veroveren op de markt voor technologie voor zelfrijdende auto’s.

Foto Ronen Zvulun / Reuters

De Amerikaanse chipfabrikant Intel neemt het Israëlische techbedrijf Mobileye over, in een deal waarmee ruim 15 miljard euro is gemoeid. Dat maakten beide bedrijven maandag bekend. De overname moet binnen negen maanden zijn voltooid.

Het in Jeruzalem gevestigde Mobileye ontwikkelt systemen waarmee zelfrijdende auto’s hun omgeving kunnen scannnen. Sensoren van Mobileye die de bestuurder helpen in een rijbaan te blijven of waarschuwen voor een botsing, zitten al in personenauto’s van onder meer Hyundai, Chevrolet en Opel. Mobileye heeft ongeveer 70 procent van de internationale markt voor dergelijke systemen in handen.

Bij de overname is het Intel voornamelijk te doen om de ervaring van Mobileye met techologie voor zelfrijdende auto’s. De twee bedrijven zitten al een tijdje in een samenwerkingsverband op dat gebied met BMW. Intel denkt dat de markt voor technologie voor zelfrijdende auto’s markt in 2030 meer dan 65 miljard euro waard kan zijn.

NXP

Veel andere automerken en techbedrijven proberen voet aan de grond te krijgen op de markt voor zelfrijdende auto’s. De overname van Mobileye door Intel is dan ook niet de enige grote deal die de afgelopen jaren is gesloten in die business. Het Nederlandse NXP, ook sterk actief op het gebied van autonome voertuigen, wordt bijvoorbeeld voor 43 miljard euro overgenomen door branchegenoot Qualcomm.

Lees ook: Megaovername NXP: het is eten of gegeten worden in de chipindustrie

Uber Technologies, het bedrijf achter de taxi-app, sloot vorig jaar een overeenkomst van 280 miljoen euro met Volvo. De Zweden gaan auto’s leveren waarop Uber zijn technologieën kan uitproberen. Intussen ging Uber-concurrent Lyft voor bijna een half miljard euro in zee met General Motors. Het is de bedoeling dat die samenwerking een zelfrijdende, elektrische taxi voortbrengt. Ook bedrijven als Google en Apple houden zich bezig met autonome personenvoertuigen.