Recensie

Recensie Boeken

Recensie: IJslandse poëzie in echo’s en volksvertier

In de negende eeuw zeilde de Noorse viking Ingolfr Arnarson na een verloren bloedvete weg uit zijn dorp Rivedal, op zoek naar een eiland in de Atlantische Oceaan, waarover hij gehoord had. Toen hij het wist te bereiken, gooide hij de houten pilaren overboord, de symbolen die staan aan weerzijden van de zetel van het familiehoofd. Zo’n drie jaar later vond hij ze terug in een baai, die hij Reykjavik noemde. Zowel in Reykjavik als Rivedal staan - met gezichten naar elkaar - beelden van Arnarson. Zijn geschiedenis inspireerde de zangeressen van het Noorse Trio Mediaeval en trompettist Arve Henriksen tot hun nieuwe album Rimur, een titel ontleend aan de IJslandse poëzie. Hun vertolkingen roepen niet alleen beelden op van mistige echo’s en bezonken meditaties, maar ook van speels en vrolijk volksvertier. Vervlogen tijden komen in het gezang tot leven, in het besef dat onze diepste verlangens in de grond niet zoveel verschillen van die van onze verre voorouders.