Hongaarse president Janos Ader herkozen

De herverkiezing kwam niet als een verrassing. Ader is een trouwe bondgenoot van premier Viktor Orbán.

Foto Attila Kisbenedek / AFP

Het parlement in Hongarije heeft president Janos Ader maandag herkozen. Dat meldt persbureau Reuters. Ader begint zijn tweede termijn van vijf jaar op 10 mei. Ader is een trouwe bondgenoot van premier Viktor Orbán dus de herverkiezing komt niet als een verrassing.

Volgens de parlementsvoorzitter László Kövér is Ader herkozen met een grote meerderheid van de stemmen. Ader kreeg 131 van de 170 stemmen. Zijn linkse opponent Laszlo Majtenyi kreeg 39 stemmen. De partij van Orbán, de rechts-nationalistische partij Fidesz, heeft een meerderheid in het parlement.

Volgens de Hongaarse grondwet mag een president maximaal twee termijnen aanblijven. Het presidentschap is voornamelijk een ceremoniële functie, bedoeld om de nationale eenheid te belichamen.

Macht Orbán

De keuze voor Ader is een bevestiging van de macht van premier Orbán in het parlement. Ader is een bondgenoot van Orbán en heeft hem de afgelopen jaren vaak gesteund.

De twee werkten al samen voordat Ader in 2012 voor het eerst tot president werd gekozen. Zo stelden ze voor 2012 twee omstreden wetten op waarmee Orbán de macht van zijn partij Fidesz heeft vergroot. Een nieuwe kieswet bevoordeelt grote partijen zoals Fidesz, en een andere wet zorgde ervoor dat politieke partijen meer invloed kunnen uitoefenen op rechters.

Lees ook: Laconiek op z’n Hongaars

Bovendien stond Ader aan de wieg van Fidesz. Orbán en Ader richtten de partij in 1988 op en was Ader drie verkiezingen campagneleider voor de partij. Daarna zat hij tot 2012 in het Europees Parlement.

Opstelling migranten

Volgend jaar april gaan de Hongaren naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Een van de kernpunten van het beleid van Orbán is zijn harde opstelling over migratie. Maandag nam het parlement nog een wet aan die het mogelijk maakt om asielzoekers in containerkampen aan de zuidgrens vast te zetten in afwachting van een uitspraak over hun aanvraag. Mensenrechtenorganisaties reageerden “zeer bezorgd”. Volgens Amnesty International is het volgens de Europese Unie “verboden iemand vast te zetten op basis van een asielaanvraag”.

Lees ook: De harde toon van Orbán is het nieuwe normaal in de EU