Staking Berlijnse luchthavens: honderden vluchten gecanceld

Het grondpersoneel op de vliegvelden Tegel en Schönefeld eist loonsverhoging.

Verlaten incheckbalies op de Berlijnse luchthaven Schönefeld.
Verlaten incheckbalies op de Berlijnse luchthaven Schönefeld. Foto Ralf Hirschberger / DPA

Door een staking op twee luchthavens in de Duitse hoofdstad Berlijn zijn maandag bijna 650 vluchten geannuleerd. Het grondpersoneel op de vliegvelden Tegel en Schönefeld eist loonsverhoging en legde daarom het werk neer. De staking, die aanvankelijk één dag zou duren, is inmiddels verlengd tot woensdagmorgen.

Twitter avatar berlinairport Berlin Airport Severe disruption to air traffic due to the strike of ground staff. 660 flights canceled, 195 in #SXF, 465 in #TXL.… https://t.co/EE0F8TxChK

Tussen Schiphol en de twee Berlijnse luchthavens staan maandag en dinsdag in totaal zesentwintig vluchten gepland. Een deel van die vluchten is volgens de Schiphol-website al geannuleerd. De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa schrapte al haar vluchten van Frankfurt en München naar Berlijn, en andersom.

Vakbond

Vrijdag weigerde het grondpersoneel ook al aan het werk te gaan. Bijna zevenhonderd vluchten gingen niet door en tienduizenden passagiers kwamen vast te zitten in Berlijn.

De vakbond voor het grondpersoneel eist verhoging van het uurloon van elf naar twaalf euro. Het management van de vliegvelden is daar ondanks de staking van vrijdag nog niet mee akkoord gegaan, waarop de vakbond een nieuwe staking afkondigde.