May kan Brexit in gang zetten na toestemming parlement

Het Britse Hogerhuis vormde de laatste hobbel voor May. De Ladies en Lords konden de Brexit-wet opnieuw dwarsbomen maar deden dat niet.

Parlementsleden in het Lagerhuis maandag.
Parlementsleden in het Lagerhuis maandag. Foto PA / AP

Na anderhalve maand debatteren, stemmen, opnieuw debatteren en herstemmen heeft het Britse parlement maandagavond toestemming gegeven aan premier Theresa May om Brexit in gang te zetten. Waarschijnlijk zal May eind maart Europees president Donald Tusk per brief formeel laten weten als eerste land in de geschiedenis van de Europese Unie een begin te willen maken aan de uittredingsonderhandelingen.

Het Britse Hogerhuis vormde de laatste hobbel voor May. Het Hogerhuis riep onlangs de regering op om eenzijdig de rechten van de drie miljoen EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk veilig te stellen. Ook wilden de Lords regelen dat het Britse parlement aan het eind van de Brexitonderhandelingen een ,,stem van betekenis’’ kreeg.

Twee voorstellen

Maandagavond lagen de twee voorstellen op tafel in het parlement. Premier Theresa May was tegen de aanpassingen. Zij vindt dat de amendementen haar onderhandelingspositie belemmeren. Het Lagerhuis volgde haar en maakte de aanpassingen in de Brexit wet met grote meerderheid ongedaan. Als onderdeel van de zogenoemde pingpongprocedure keerde de voorstellen weer terug naar het Hogerhuis.

De Ladies en Lords konden de wet opnieuw dwarsbomen maar deden dat niet. Ze hebben eenmalig hun symbolische bezwaar gemaakt en wilden het democratisch proces niet verder beïnvloeden.

Tweede referendum

Afgelopen weekend werd verwacht dat May dinsdag al ging aankondigen de brief te sturen. Maar de Schotse premier Nicola Sturgeon wist dat effectief te voorkomen. Zij kondigde maandagochtend aan dat zij zich hardmaakt voor een tweede referendum over Schotse onafhankelijkheid. Engelse parlementaire journalisten melden dat May als gevolg van de toespraak van Sturgeon tijd wil nemen. Ze wil niet overkomen alsof ze overhaast besluiten neemt. De meest aannemelijk datum waarop May uittreden bekend zal maken is nu 27 maart, twee dagen nadat de overige EU-leiders de zestigste verjaardag van het Europese oprichtingsverdrag hebben gevierd.

Lees ook: Met Schots referendum zoekt Sturgeon confrontatie over Brexit