Air France-KLM: recordaantal extra zomerroutes

Het vluchtaanbod neemt met bijna drie procent toe ten opzichte van 2016.

Foto Koen van Weel / ANP

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM laat deze zomer toestellen vliegen op 53 routes meer dan in 2016, een record voor het bedrijf. Het aanbod neemt tussen maart en oktober 2017 met 2,9 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. Dat staat in de zomerdienstregeling die Air France-KLM maandag publiceerde.

De meeste nieuwe routes (25) gaan naar bestemmingen op korte of middellange afstand. Zo krijgt KLM er vluchten bij van Schiphol naar Cagliari in Italië en Split in Kroatië. Low-cost-maatschappij Transavia gaat op minder nieuwe bestemmingen vliegen, maar krijgt er met zo’n tien procent wel de meeste capaciteit bij.

Winterdienstregeling

Tijdens de zomer breiden vliegmaatschappijen hun vliegroutes uit. In de winterdienstregeling worden de meeste van die extra routes vervolgens weer stopgezet. In 2016 lag het zomeraanbod van Air France-KLM ook hoger dan het jaar ervoor. De stijging was met 1,5 procent echter minder groot dan deze zomer.

Lees ook: Relatieproblemen verstieren resultaten Air France-KLM

In februari presenteerde Air France-KLM de jaarcijfers over 2016. De luchtvaartmaatschappij maakte dankzij de lage olieprijs en kostenbesparingen aanzienlijk meer winst dan verwacht: 792 miljoen euro, ruim 650 miljoen euro meer dan een jaar eerder. KLM droeg dubbel zoveel bij aan de operationele winst als Air France.

Desondanks was het afgelopen jaar niet alleen maar feest bij Air France-KLM. Het in 2006 ontstane fusieconcern heeft sociale conflicten met zijn werknemers en er vonden een aantal wisselingen plaats in de bedrijfstop.