Tientallen doden door instorten afvalberg Ethiopië

Er wordt al jaren gewaarschuwd dat de vuilstortplaats, waar ook mensen op wonen, te vol is. Nog tientallen mensen worden vermist.

De Koshe-vuilstortplaats in Addis Abeba.
De Koshe-vuilstortplaats in Addis Abeba. Foto Elias Meseret/AP

Bij het instorten van een afvalberg aan de rand van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba zijn zeker 46 doden gevallen. Dat meldt persbureau AFP. Er zouden nog tientallen vermisten zijn. Het is dus niet ondenkbaar dat het dodental nog flink oploopt. 37 mensen zijn tot nu toe gered.

Op de afvalstortplaats waren op het moment dat het ongeluk gebeurde veel mensen aanwezig, volgens ooggetuigen zo’n 150. Sommigen waren er om nog bruikbaar afval te verzamelen, andere wonen permanent op de vuilnisbelt omdat de huur van aarden huisjes er goedkoop is.

Oorzaak onbekend

Het gros van de doden bestond uit vrouwen en kinderen, aldus een woordvoerder van de gemeenteraad van Addis Abeba. Het is nog niet precies duidelijk waardoor de instorting is veroorzaakt.

In de afgelopen jaren zijn er vaker verschuivingen van afval geweest op de Koshe-vuilstortplaats, maar daar vielen maar een paar doden bij. Er werd enkele jaren geen vuil gestort. In de afgelopen maanden werd er echter weer mee begonnen omdat boeren het dumpen van afval op een nieuwe vuilstortplaats tegenhielden.

De regering heeft aangekondigd alle mensen die nog op de vuilstortplaats wonen naar andere plekken te zullen verhuizen. Er werken dagelijks zo’n 500 mensen op de vuilnisbelt, waar jaarlijks bijna 300.000 ton aan afval wordt gedumpt. Vanaf 2010 wordt er al gewaarschuwd dat er geen ruimte meer is voor nieuw afval. Er wonen al zo’n halve eeuw mensen op de vuilstortplaats.