Jørgensen leidt Feyenoord langs AZ

De Rotterdammers wonnen in eigen huis met 5-2. Ajax volgde later op de dag en versloeg FC Twente met 3-0.

Foto ANP
Foto ANP Feyenoord-spits Dirk Kuijt maakt de 3-0 .

De Kuip is zondagmiddag zwanger van de lentezon, van de kampioenkoorts, van de hunkering. Bij de spelersopkomst rolt een enorm spandoek van de tribunes: ‘We zijn niet te stoppen, we blijven nu gaan!’.

Het is een extra steun van het Legioen na een moeilijke week – volgend op de nederlaag bij Sparta, gecombineerd met blessureleed en een mogelijk zware schorsing voor sleutelspeler Tonny Vilhena.

Druk voor de koploper

De druk stond erop bij Feyenoord, AZ-thuis was een must-win, met het zware programma in het vooruitzicht. En het antwoord kwam van de koploper, met een 5-2 zege. Daardoor blijft de voorsprong op achtervolger Ajax minimaal vier punten. Ajax speelt later op zondag thuis tegen FC Twente.

Mooie goals waren het, de eerste drie van Feyenoord. Twaalfde minuut, Feyenoord dat het lastig heeft in de beginfase, tegen AZ dat aanvallend opent, af en toe kietelt maar niet bijt. Dan is daar opeens een uitstekende dieptepass van rechterverdediger Rick Karsdorp op spits Nicolai Jørgensen, die reageert alerter dan AZ-aanvoerder Ron Vlaar en glijdt de bal voorbij doelman Tim Krul: 1-0.

Ook de 2-0 na twintig minuten volgde op prima combinatievoetbal tussen Jørgensen en aanvaller Jens Toornstra, die onberispelijk afrondt.

Ontbrekende basisspelers

Feyenoord begon zonder drie geblesseerde basiskrachten, verdediger Terence Kongolo, doelman Brad Jones en aanvaller Eljero Elia. Daardoor stond aanvoerder Dirk Kuijt – in de laatste vier duels drie keer reserve – in de basis. En keeper Kenneth Vermeer – lang buiten beeld na een afgescheurde achillespees – maakte na een afwezigheid van ruim acht maanden zijn rentree

Het was Kuijt die de 3-0 maakte, mooie uithaal in de hoek na een assist met de borst van opnieuw Jørgensen. Het moet voor Kuijt een verlossing zijn geweest na de wekenlange discussie rond zijn positie, mede ontstaan door zijn streepje-meer-interview. Een half uur voor tijd werd hij gewisseld en ontving een staande ovatie.

Het tandeloze AZ deed nog wat terug via een kopgoal van verdediger Derrick Luckassen: 3-1. Daarna stond Jørgensen op, hij benut een strafschop (4-1) en een maakt via een tergend traag rollertje de 5-1. Een hattrick van de Deense spits, al is het geen ‘zuivere’, want niet opeenvolgend. Het – voorlopige – seizoentotaal van de eredivisietopscorer komt op achttien.

Wout Weghorst van AZ maakte uit een counter nog 5-2. Maar dat was voor de statistieken. Goede middag voor Feyenoord, al met al. Geen blessures, geen kaarten, spits Jørgensen (drie goals, twee assists) die na een periode van doelpuntendroogte vertrouwen tankt.

‘We worden kampioen’, klonkt het heel even uit een hoek van de Kuip. Nog acht speelronden, met volgende week de lastige klus uit tegen sc Heerenveen.

Overige wedstrijden

  • Willem II heeft zondag de thuiswedstrijd in de eredivisie tegen PEC Zwolle met 2-0 gewonnen. Erik Falkenburg was voor rust de maker van de 1-0, waarna Thom Haye het duel in de slotfase besliste.
  • Roda JC heeft zondag het thuisduel tegen FC Groningen met 3-1 gewonnen. Alle Roda-doelpunten werden met het hoofd gemaakt, in de eerste helft door Abdul Ajagun en in de tweede helft door Chris Kum en Dani Schahin. Bryan Linssen zorgde met een schot vanaf de rand van het zestienmetergebied voor de enige Groningen-treffer.
  • Ajax versloeg FC Twente in Enschede met 0-3. Amin Younes maakte in de 55e minuut de openingstreffer en leverde twaalf minuten later de assist op het tweede doelpunt van Kasper Dolberg. De Deense spits zorgde in de slotminuut ook voor 3-0.