Sjinkie Knegt wordt tweede op WK shorttrack

Suzanne Schulting pakte brons op de 1.000 meter, maar speelde in het eindklassement geen rol van betekenis.

Sjinkie Knegt.
Sjinkie Knegt. Foto Jerry Lampen/ANP

Hij probeerde nog wel, in de afsluitende superfinale. Eigenlijk deed Sjinkie Knegt alles goed na die waardeloze 1.000 meter eerder die dag. Maar dat deed de Zuid-Koreaan Seo Yi-ra ook. Die had aan de tweede plek achter Knegt in de superfinale genoeg voor zijn wereldtitel, Knegt won na WK-goud in 2015 nu WK-zilver. Met het gouden randje van de titel op de 500 meter.

Maar in het shorttrack telt de allroundtitel veruit het zwaarst, misschien alleen niet op de Olympische Spelen. En in geen sport moet je daarvoor drie dagen lang zo scherp zijn als in het genadeloze en onvoorspelbare shorttrack. Dat ging twee dagen uitstekend voor Knegt. Die 1.500 meter had beter gekund, maar in tegenstelling tot veel concurrenten pakte hij in ieder geval nog punten - al waren het er vijf. Dan die winst zaterdag op de 500 meter, overtuigend en dominant, op de afstand die hem het minste ligt. Met de 1.000 meter en de superfinale van zondag voor de boeg boven aan het klassement, alles leek gunstig.

Toen die 1.000 meter, eerder op de zondag. In de kwartfinale liet Knegt zich uitspelen door de Hongaarse broertjes Liu. Exit in de kwartfinales, puntloos. Seo won die 1.000 meter, de enige concurrent die consistent was gebleven. Met 21 punten achterstand en alleen de superfinale nog te gaan, leek de wereldtitel bij voorbaat al buiten bereik.

Het brons in het klassement ging naar de Canadees Samuel Girard.

Schulting wint brons op 1.000 meter, Christie wint wereldtitel

Suzanne Schulting heeft in haar enige individuele finale van het WK shorttrack in Rotterdam brons gepakt. Het 19-jarige talent werd op toch ruime achterstand vierde, maar schoof op dankzij een straf voor de Zuid-Koreaanse titelhouder Choi Min-Jeong.

Schulting speelde dankzij een slechte eerste finaledag zaterdag geen rol in het eindklassement. Elise Christie won overtuigend haar eerste wereldtitel, de eerste ooit voor een Europese vrouw. Ze won in Rotterdam zowel de 1.000 als 1.500 meter. In de superfinale hield de Britse de schade beperkt.

WK-zilver ging naar de Canadese Marianne St-Gelais, brons naar de Zuid-Koreaanse Shim Suk-hee.

Nederlandse relaymannen winnen goud

Dankzij Sjinkie Knegt en een onvoorstelbaar staaltje krachtschaatsen wonnen de Nederlandse mannen goud op de aflossing. Knegt reed in de slotfase zelfs zo dominant weg bij de Chinezen, Hongaren en Russen dat hij een half rondje voor het einde al begon te juichen.

Het goud voor de mannen leek de pleister op de wond voor de vrouwen, die naast het podium belandden door een val in de slotronden van Jorien ter Mors. Na de race van de mannen stonden ook zij juichend op de boarding.