Regering Trump ontslaat vooraanstaand aanklager

Een dag eerder had Preet Bharara het verzoek om zelf op te stappen naast zich neer gelegd.

Preet Bharara spreekt op een persconferentie, juli 2016.
Preet Bharara spreekt op een persconferentie, juli 2016. Foto: Brendan McDermid / Reuters

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft onverwachts een prominente federaal openbaar aanklager uit zijn functie gezet. Het gaat om Preet Bharara, die bekend werd om zijn inzet bij de bestrijding van corruptie binnen de Amerikaanse overheid. Het ontslag komt onverwachts, omdat Bharara aanvankelijk aan zou blijven onder Trump.

De jurist, die diende in de regio New York, maakte het nieuws zaterdagavond (lokale tijd) zelf wereldkundig via Twitter. Een dag eerder had hij een verzoek van minister van Justitie Jeff Sessions om op te stappen naast zich neergelegd.

Hij beriep zich op “absolute onafhankelijkheid” in de zeven jaar dat hij actief was als openbaar aanklager. Hij noemde zijn functie als aanklager “de grootste eer” van zijn professionele leven. Bhararas positie wordt tijdelijk overgenomen door onderaanklager Joon H. Kim.

Telefoontje kort voor ontslag

Bharara werd in 2009 door president Obama benoemd. Als president-elect had Trump Bharara gevraagd om aan te blijven onder de nieuwe regering. Aanvankelijk stond hij dan ook niet op de lijst met 46 namen van functionarissen bij het ministerie die hun baan zouden verliezen, omdat ze benoemd waren onder Obama.

Afgelopen donderdag zou er volgens persbureau AP er vanuit het Witte Huis een poging zijn gedaan om Bharara te bereiken. President Trump zou via een secretaresse gebeld hebben, maar kreeg Bharara niet te pakken. De twee hebben uiteindelijk niet gesproken.

Het is gebruikelijk dat een nieuwe president alle 93 openbaar aanklagers vervangt die door zijn voorganger zijn benoemd. Alleen de prioriteit bij het vervangen van de aanklagers lag bij eerdere presidentswissels niet zo hoog. Minister van Justitie Sessions verloor in 1993 op dezelfde manier zijn baan als openbaar aanklager, toen Janet Reno hem ontsloeg als justitieminister onder president Clinton.