Nieuwe tactiek Syrische rebellen: aanslagen

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten in Londen zijn 74 mensen omgekomen bij een dubbele bomaanslag in Damascus, die is opgeëist door Tahrir al-Sham.

Beschadigde voertuigen na de bomaanslagen in Damascus.
Beschadigde voertuigen na de bomaanslagen in Damascus. Foto SANA / AP

Bij een dubbele bomaanslag in de Syrische hoofdstad Damascus zijn zaterdag minstens veertig doden gevallen. De slachtoffers zijn Iraakse shi’ieten die op bedevaart waren in Syrië.

De aanslagen vonden plaats vlakbij het Bab Al Seghir-kerkhof in de oude stad. De pelgrims hadden eerder Sayeda Zeinab bezocht, een prominente shi’itisch schrijn net buiten Damascus. De eerste bom ontplofte toen de bussen bij het kerkhof aankwamen; een tweede ging af toen de eerste hulpverleners arriveerden.

Volgens Syrië en Irak zijn in totaal veertig mensen gedood en 120 gewond. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten in Londen heeft het over 74 doden, onder wie ook twintig soldaten en militieleden.

De locatie van het kerkhof:

Opgeëist door Tahrir al-Sham

De aanslag is zondag opgeëist door Tahrir al-Sham via de online-berichtendienst Telegram. Tahrir al-Sham is een nieuwe coalitie van extremistische groeperingen rond Fatah al-Sham, de groep die tot vorig jaar bekend stond als het Al Qaeda-filiaal Jabhat al-Nusra.

De groep identificeerde twee kamikazes met hun noms-de-guerre, en zei dat de aanslag gericht was tegen de ‘Iraanse milities’ in Syrië. Het Syrische regime wordt militair gesteund door shi’itisch Iran en door shi’itische milities uit Libanon en Irak, terwijl de rebellen bijna uitsluitend sunnieten zijn.

Het is niet de eerste keer dat shi’itische pelgrims in Syrië doelwit zijn van een aanslag. In januari 2016 werden 60 mensen gedood bij een aanslag tegen het Sayeda Zeinab-schrijn. Toch zijn grote terreuraanslagen relatief zeldzaam in Syrië, waar de strijd de voorbije jaren vooral op het slagveld is gevoerd.

Daar komt nu mogelijk verandering in. De aanslag van zaterdag volgt kort op een zelfmoordaanslag in Homs eind februari, waarbij meer dan 30 mensen om het leven kwamen, vooral soldaten. Ook die aanslag werd opgeëist door Tahrir al-Sham.

In het nauw

Het vermoeden rijst dat de extremisten onder de Syrische rebellen van tactiek veranderen nu zij militair in het nauw zijn gedreven.

„Sinds de val van Oost-Aleppo is het gebied dat door de rebellen wordt gecontroleerd drastisch verminderd, en is de mogelijkheid dat het regime militair kan worden verslagen zo goed als geëlimineerd”, schrijft expert Haid Haid op de website Syria Deeply.

„Daardoor winnen bomaanslagen opnieuw aan populariteit.”

Er is volgens Haid geen militair antwoord op zo’n strategie. Dat Damascus vergeven is van de checkpoints kon de aanslag van zaterdag niet verhinderen. Ironisch genoeg is het precies door de relatieve veiligheid in regeringsgebied in Syrië dat er de laatste tijd opnieuw meer shi’itische pelgrims naar het land komen.