Dodental aanslag Damascus loopt op naar 74

De dubbele bomaanslag werd zondag opgeëist door de van al-Qaeda afgescheiden terreurgroep Jabhat Fateh al-Sham.

Beschadigde voertuigen na de bomaanslagen in Damascus.
Beschadigde voertuigen na de bomaanslagen in Damascus. Foto SANA / AP

Het dodental bij een dubbele bomaanslag in de Syrische hoofdstad Damascus zaterdag is opgelopen tot 74. Dat laat het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zondag weten. Het geweld werd zondag opgeëist door Jabhat Fateh al-Sham, een van al-Qaeda afgesplitste terreurgroep.

Het gros van de slachtoffers waren Iraakse shi’ieten die in Syrië waren om een kerkhof bij de beroemde Oude Stad van Damascus te bezoeken. Fundamentalistisch-sunnitische terreurgroepen als IS en al-Qaeda richten hun pijlen vaker op shi’ieten, omdat die in hun ogen een ketterse vorm van de islam aanhangen.

Ook wordt het regime van Bashar Assad in de burgeroorlog bijgestaan door shi’itische strijders, onder meer uit Iran en Hezbollah. IS en al-Qaeda vechten tegen Assad.

Lees ook: Nieuwe tactiek Syrische rebellen: aanslagen

De locatie van de begraafplaats waar de pelgrims naar op weg waren.

De aanslag werd door twee zelfmoordterroristen uitgevoerd. Er vielen ook tientallen gewonden.

Jabhat Fateh al-Sham stond tot juli vorig jaar bekend als Jabhat al-Nusra - en was toen de Syrische tak van al-Qaeda. Wegens geschillen met al-Qaeda splitste al-Nusra zich af en begon voor zichzelf. De groep doopte zich om tot Jabhat Fateh al-Sham, dat ‘Front voor Verovering van de Levant’ betekent.