Dit schrijven buitenlandse media over ‘Rotterdam’

Duitse media gaan voornamelijk in op de nazi-vergelijking door Erdogan, andere leggen een verband met de aanstaande verkiezingen in Nederland.

Een kapotte ruit in Rotterdam.
Een kapotte ruit in Rotterdam. Foto Koen van Weel/ANP

Ook buitenlandse media brengen het nieuws over de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije, en de onrust van zaterdagnacht in Rotterdam. De Turkse krant Hürriyet spreekt van een “schandalig besluit”. De krant citeert de woordvoerder van president Erdogan, die via Twitter zijn onvrede uitte over de gebeurtenissen van zaterdagnacht. Hürriyet staat te boek als politiek neutraal.

In Duitsland is er veel aandacht voor het conflict tussen Ankara en Den Haag. De Duitse krant Die Welt bericht met meerdere verhalen uitgebreid over de ontwikkelingen in Rotterdam. Naast een nieuwsverhaal over de aangekondigde sancties en een verzamelbericht van Nederlandse media, was de nazi-vergelijking van Erdogan ook goed voor een apart verhaal. Eerder had de Turkse president ook Duitsland beschuldigd van nazi-praktijken, nadat campagnebijeenkomsten in Keulen en Gaggenau verboden werden.

Lees ook: Duitsland wil zich niet uit de tent laten lokken door Ankara

Weense Conventie

The New York Times kiest voor een politieke analyse en laat de rellen goeddeels onbenoemd. Naast dat een eindredacteur van de interculturele stichting Nieuw Wij aan het woord komt voor duiding, suggereert de krant dat premier Rutte in navolging van Geert Wilders tegen de komst van de minister was. De PVV-leider claimde zaterdag dat het kabinetsbesluit tot intrekken van de landingsrechten zijn verdienste was.

De Russische nieuwszender RT gaat juist wel tot in detail in op het politieoptreden in Rotterdam, in zowel tekst als met video’s. Ook wordt een Servische politiek analist aangehaald, die beweert dat Nederland de Weense Conventie schendt door de Turkse minister terug te sturen. Dit verdrag regelt de onschendbaarheid van diplomaten.

“The Hague’s move represents an “unheard violation of international law,” he maintained. “The entire incident only comes literally hours after Russia and Turkey announced that they had normalized relations between the two countries,” he said.”

Link met Tweede Kamerverkiezingen

Persbureau Reuters legt in een nieuwsverhaal de link tussen het besluit van het kabinet en de Tweede Kamerverkiezingen van aanstaande woensdag:

“The Dutch government, which stands to lose heavily to the anti-Islam party of Geert Wilders in elections next week, said it considered the visits undesirable and ‘could not cooperate in the public political campaigning of Turkish ministers in the Netherlands’.”

Ook Le Monde legt aan het einde van haar nieuwsbericht een verband met de verkiezingen. Volgens de Franse krant zou de islam een belangrijk thema zijn geweest in de Nederlandse verkiezingscampagne.

Lees ook: Bas Heijne verwondert zich over buitenlandse aandacht voor Wilders