Brand kindertehuis Guatemala werpt licht op misstanden kinderzorg

Het dodental als gevolg van een brand in een opvangtehuis in Guatemala loopt nog steeds op. Tientallen kinderen liggen in kritieke toestand.

Mensen dragen de grafkist van de 14-jarige Ana Roselia Perez Junay. Ze overleed bij de brand in een opvangtehuis in Guatemala.
Mensen dragen de grafkist van de 14-jarige Ana Roselia Perez Junay. Ze overleed bij de brand in een opvangtehuis in Guatemala. Foto Moises Castillo/AP

Het aantal doden als gevolg van de brand in een opvangtehuis voor kinderen in Guatemala loopt nog steeds op. Negenendertig meisjes zijn overleden nadat vorige week brand uitbrak in het overvolle ‘Virgen de la Asunción’ kindertehuis in de Guatemalteekse stad San José Pinula, nabij de hoofdstad Guatemala-stad. In het tehuis woonden meer dan vijfhonderd minderjarige jongens en meisjes. Tientallen slachtoffers liggen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. Autoriteiten zochten nog naar de exacte toedracht van het drama, dat de misstanden bij de Guatemalteekse kinderzorg op drastische wijze onder de aandacht bracht.

Lees ook: Negentien doden bij brand in kindertehuis Guatemala

De brand ontstond in een kleine ruimte in het kindertehuis waar meer dan vijftig meisjes waren opgesloten. Volgens de politie staken de meisjes hun matrassen in brand, als protest tegen hun opsluiting. Toen de matrassen vlam vatten sloeg de brand onmiddellijk verder uit, maar vermoedelijk was de deur op slot. Ondanks geschreeuw bleef de deur gesloten.

Het opvangcentrum in San José Pinula:

Mensenrechtenorganisaties vermoeden nu dat de leiding van het tehuis hen met opzet opgesloten hield om hen te straffen. De avond ervoor was de groep meiden weggelopen uit het tehuis vanwege slechte behandeling, slechte voeding en seksueel misbruik door de stafleden. De politie had de meisjes later die avond op straat getraceerd en teruggebracht. In het tehuis, met ruimte voor vierhonderd kinderen, zaten vijfhonderdvijftig kinderen, en de plek was al vaker in opspraak geweest vanwege seksueel misbruik en mishandeling. Veel kinderen in het tehuis komen uit arme gezinnen of zijn wees en waren veelal thuis al slachtoffer van huiselijk geweld en seksueel misbruik.

Lees ook: Dodental brand Guatemalteeks kindertehuis loopt op tot 31

Afgelopen weekend protesteerden duizenden mensen in de hoofdstad Guatemala met foto’s van de overleden meisjes tegen het drama en de misstanden in de kindertehuizen. De Guatemalteekse president Jimmy Morales heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd en wil een grootschalig onderzoek naar de ware toedracht en beloofde dat de situatie in de kindertehuizen in het land verbeterd zal worden.

Bekijk hieronder de beelden van het protest in de hoofdstad van Guatemala: