Actrice Kitty Courbois (79) overleden

Dat meldt Toneelgroep Amsterdam. Courbois was bekend van toneel, maar ook van films als Spetters en series als Gooische Vrouwen.

Kitty Courbois in 2010.
Kitty Courbois in 2010. Foto Freek van Asperen/ANP

Op 79-jarige leeftijd is actrice Kitty Courbois overleden. Dat meldt Toneelgroep Amsterdam. Ze stierf zaterdag aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Courbois was vanaf de oprichting van Toneelgroep Amsterdam in 1987 bij het theatergezelschap betrokken. In een verklaring noemt directeur Ivo van Hove van Toneelgroep Amsterdam haar “een eigenzinnige, bezielde vrouw die het toneel een onvergetelijke stempel meegaf”.

“Een ensemblespeler pur sang die de kunst verstond om als geen ander moeiteloos tussen het theater, televisie, radio en film te balanceren. Een voorbeeld voor velen na haar. Een onvergetelijke ‘grande dame’ van het Nederlandse toneel.”

Kitty Courbois studeerde in 1960 af aan de Toneelacademie in Arnhem. Tot recent bleef ze nog acteren. Voor Toneelgroep Amsterdam stond ze in 2015 op de planken in het stuk Kings of war, maar net als eerder in haar loopbaan was ze ook te zien in films en tv-series. Zo speelde in Het ganstermeisje (1966), Spetters (1980) van Paul Verhoeven, Op hoop van zegen (1986) en later in series als Gooische Vrouwen (2007) en Beatrix, Oranje onder vuur (2012), waarin ze Wilhelmina vertolkte.

Lees ook een necrologie: Kitty Courbois: de koningin van het verdriet

Parel

Toneelgroep Amsterdam noemt Courbois een voorbeeld van jonge actrices en citeert Courbois’:

“Het vak heeft mij heel veel gebracht, heel erg veel gezelligheid, hard werken, succes en mislukking. Film, theater en tv: met in het bijzonder drama. Ik ben het best in emoties opwekken, drama is mijn favoriet, vooral stil drama. Ik word gezien als een dramatisch type, maar ik vind mijzelf nogal vrolijk.”

In 2010 werd Courbois onderscheiden met een naar haar vernoemde prijs: de Courbois-parel. Die prijs is bedoeld voor een actrice die zowel op het toneel als in films en tv-series “een onuitwisbare indruk heeft gemaakt bij het publiek”. De houder van de parel geeft de prijs door aan een ander. Courbois gaf de parel in 2013 aan Halina Reijn.