Wat gebeurt er als een man een vrouwennaam onder zijn mails zet?

Twee collega’s besloten twee weken van naam te wisselen. Wat bleek? Klanten reageerden een stuk positiever en meegaander op een mail met een mannelijke afzender.

Beeld ter illustratie. Personen op de foto komen niet voor in het artikel.
Beeld ter illustratie. Personen op de foto komen niet voor in het artikel. Foto Bart Maat/ANP

Dat mannen en vrouwen anders benaderd worden wist Martin Schneider wel, maar hij was gechoqueerd nadat hij twee weken de naam van zijn vrouwelijke collega Nicole Hallberg onder al zijn mails had gezet. En zij die van hem onder de hare.

Zij had haar productiefste werkweken ooit, hij zijn minst productieve.

Twitter avatar SchneidRemarks Martin R. Schneider We did an experiment: For two weeks we switched names. I signed all client emails as Nicole. She signed as me.
Folks. It fucking sucked.

De twee collega’s besloten twee weken van naam te wisselen nadat Schneider een vreemde ontdekking deed. Hij had een mailconversatie met een grove en onaardige klant en zag dat onder de mails per ongeluk de naam van zijn collega Hallberg verscheen. Zodra hij reageerde dat hij Martin was en wat werkzaamheden van Nicole overnam werd de toon een stuk vriendelijker. Op zijn twitteraccount deelde Schneider zijn bevindingen. Schneider realiseerde zich dat hij een “onzichtbaar voordeel heeft” ten opzichte van zijn vrouwelijke collega’s.

Twitter avatar SchneidRemarks Martin R. Schneider I wasn’t any better at the job than she was, I just had this invisible advantage.

Seksisme op de werkvloer

Volgens Hallberg is het probleem van seksisme op de werkvloer groter dan alleen de mailconversaties, zo zegt ze tegen The Huffington Post. In een blogpost naar aanleiding van het experiment schrijft ze dat ze dat haar baas vaak niet naar haar luistert of haar niet uit laat praten.

Hallberg is niet de enige met dat probleem. Deze week schreef NRC nog over een app die meet hoe vaak een vrouw door een man wordt onderbroken tijdens een gesprek. Het heeft zelfs een naam: ‘Manterrupting’.

Lees ook: deze app meet hoe vaak mannen vrouwen onderbreken

Bij Schneider is het besef over hoe vrouwen benaderd kunnen worden in hun werk na het experiment ingedaald. “Iemand vroeg me zelfs of ik single ben”, twittert hij.

Twitter avatar SchneidRemarks Martin R. Schneider I was in hell. Everything I asked or suggested was questioned. Clients I could do in my sleep were condescending. One asked if I was single.