Twee kiezers in gesprek. Hij stemt GroenLinks, en hij stemt niet

Kijken Waarom stem jij wat je stemt? Elke dag tot aan de verkiezingen gaan kiezers met elkaar in debat. Vandaag: Engin Baydar (niet-stemmer) en Paul Oranje (GroenLinks).

Je keuze voor een politieke partij is soms lastig uit te leggen. In de serie ‘de kiezer in debat’ van NRC en WaaromKiesJij.nl proberen telkens twee verschillende kiezers dat toch en gaan met elkaar in gesprek.

Elke dag tot aan de verkiezingen zullen deze debatten op nrc.nl worden uitgezonden. Vandaag zijn Engin Baydar (niet-stemmer) en Paul Oranje (GroenLinks) aan de beurt.

Bekijk hieronder de video:

En? Wat vonden jullie van het debat?
Engin Baydar:

“Ik vond het een interessant gesprek. Sommige mensen vinden dat ik door niet te stemmen mijn plicht niet vervul, maar deze man had er begrip voor. We hebben ook over andere interessante dingen gepraat, zoals racisme op microniveau. Ik vind het bijvoorbeeld vervelend wanneer mensen tegen me zeggen dat ik goed Nederlands spreek, ook al is dat misschien goed bedoeld.”

Paul Oranje:

“Plezierig, omdat mijn gesprekspartner in een heleboel opzichten verschillend was dan ik. Hij is bijvoorbeeld een religieus man, ik niet. Normaal zou ik ook niet zo gauw praten met iemand die niet gaat stemmen. Dan denk je toch: potverdikkeme, waarom nou niet? Engin is echter bijzonder maatschappelijk betrokken, onder andere door zijn werk in de moskee. Daardoor hadden we een aanknopingspunt voor een gesprek, want als iemand geen maatschappelijke betrokkenheid kent, kom je nergens.”

Zijn jullie van mening veranderd?
Baydar:

“Nee, helemaal niet.”

Van Oranje:

“Niet zozeer. Dat zou pas het resultaat kunnen zijn van een langer proces, denk ik.”

Deze serie is een productie van Waaromkiesjij.nl i.s.m. onafhankelijke documentairemakers (zie credits). Met dank aan: Modestraat, Amsterdam-Noord, Humanitas Bergweg, Rotterdam. Muziek: ‘We is Shore Dedicated, CC BY - NC 4.0’. Zelf in gesprek met kiezers van andere partijen? Ga naar WaaromKiesJij.nl.