Gesloten liveblog

Teruglezen liveblog Aboutaleb woedend: we zijn misleid

De Turkse minister voor Familiezaken is zaterdagavond met de auto tegengehouden bij het Turkse consulaat in Rotterdam. Honderden Nederlandse Turken hebben zich bij het consulaat verzameld om te demonstreren. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

Samenvatting van de nacht

We gaan dit liveblog nu afsluiten. Nog even een korte opsomming van de gebeurtenissen van afgelopen nacht:

- Nadat Nederland zaterdagochtend de landingsrechten van het vliegtuig van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu in had getrokken, werd bekend dat de Turkse minister van Familiezaken Kaya vanuit Duitsland met de auto op weg was naar het Turkse consulaat in Rotterdam.

- In Rotterdam aangekomen, werd Kaya de toegang tot het consulaat ontzegd en werd ze aangehouden. Volgens een verklaring van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb omdat Nederland Kaya als een 'ongewenste vreemdeling' beschouwt.

- Rond het consulaat ontstonden relletjes en opstootjes waardoor de ME uiteindelijk charges uitvoerde en een waterkanon inzette. Er werden enkele arrestaties verricht en er raakten een paar mensen gewond.

- Nadat de auto van Kaya dreigde te worden weggesleept door de politie stapte Kaya uit en werd ze met haar begeleiders in colonne onder politiebegeleiding weer terug naar Duitsland gebracht.

- Het kabinet noemde in een verklaring het bezoek van Kaya 'onverantwoord' en de Turkse verbale agressie 'onacceptabel'.

Of nog niet helemaal....

Alhoewel er nog een waterkanon moet worden ingezet bij het Churchillplein:

Twitter avatar mjhvanessen Marieke van Essen Opnieuw waterkanon ingezet, nu op Churchillplein #rellen #rotterdam https://t.co/lV46uSz2xp
Twitter avatar mjhvanessen Marieke van Essen Politie slaat met stokken en schilden in op mensen die zich achter pilaren verschuilen voor het waterkanon #rotterdam
Twitter avatar mjhvanessen Marieke van Essen Het is smeulen, oplaaien, smeulen, oplaaien, aldus de politie ter plaatse #rellen #rotterdam

Rust lijkt weder te keren

De ME heeft de betogers nu zo weten te verspreiden dat het nu echt wat rustiger lijkt te worden in het centrum van Rotterdam.

Verklaring kabinet: bezoek Kaya was onverantwoord

Het ministerie van Algemene Zaken is zojuist met een verklaring gekomen over de kwestie:

In het onderlinge contact met Turkije heeft Nederland vandaag bij herhaling duidelijk gemaakt dat de openbare orde en veiligheid in ons land niet in het geding mogen komen. Overleg over een bijeenkomst met een kleinschalig en besloten karakter in een Turks consulaat of ambassade werd onmogelijk gemaakt door de publieke dreiging met sancties. Daarop trok Nederland hedenochtend de landingsrechten voor het toestel van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu in. De zoektocht naar een redelijke oplossing bleek onmogelijk. De verbale agressie van de Turkse autoriteiten die daarop vandaag volgde, is onacceptabel.

Het bezoek van de Turkse minister Kaya van Familiezaken was in deze context onverantwoord. In contact met de Turkse autoriteiten is deze boodschap nogmaals overgebracht en is aangegeven dat minister Kaya niet welkom is in Nederland. Nederland werkt er niet aan mee dat Turkse ministers in Nederland publiekelijk politiek campagne voeren. Desondanks heeft zij besloten af te reizen.

Bij aankomst in Rotterdam zijn de minister alle opties geboden om te vertrekken. Ook bij het consulaat is haar herhaaldelijk verzocht terug te reizen. Zowel minister-president Rutte als minister Koenders hebben met hun ambtgenoten gebeld. Het onderlinge overleg heeft ertoe geleid dat minister Kaya wordt uitgeleid om het land via de Duitse grens te verlaten.

Nederland blijft voorstander van overleg met Turkije. Het kabinet houdt contact met de Nederlandse lokale autoriteiten.

Aboutaleb: minister Kaya is ongewenste vreemdeling

Aboutaleb heeft zojuist een korte persconferentie gehouden in het World Port Centre aan de Wilhelminakade als toelichting op de situatie die zaterdag was ontstaan bij het Turkse consulaat. De burgemeester zei dat Kaya Nederland uitgezet is omdat ze als ongewenste vreemdeling werd gezien in ons land. Kaya was immers niet op een diplomatieke missie gekomen.

De burgemeester zei dat minister Kaya onderweg is naar Duitsland en begeleid wordt door de politie. “Haar auto wordt er achteraan gereden. Dat geldt ook voor haar beveiligers en medewerkers”, zo zei hij tegenover de NOS.

Volgens de burgemeester heeft de consul op schandalige wijze gelogen over wat de bedoeling was.

,,Hij heeft opgeroepen naar het consulaat te komen."

Aboutaleb was woest over het verwijt van Turkije dat Nederland een 'overblijfsel van nazisme' had genoemd.

Twitter avatar LarsDuursma Lars Duursma Krachtig statement Aboutaleb. Uitsmijter: "Zouden ze weten dat ik burgemeester ben van een stad die door de nazi's is gebombardeerd?"

De onrust houdt aan

Het is voorlopig nog niet voorbij met alle onrust in Rotterdam. Verslaggever Andreas Kouwenhoven meldt dat er nu zelfs stoeptegels kapot worden geslagen om naar de politie te gooien.

Twitter avatar AMKouwenhoven Andreas Kouwenhoven Zojuist gezien hoe ME bus is bekogeld met stenen. Na barsten in ruit ging de bus ervandoor #turkijerel

ME zet waterkanon in

De ME grijpt momenteel hard in voor het consulaat in Rotterdam. Betogers worden verdreven met een waterkanon en een demonstrant is zojuist gebeten door een hond. Een verslaggever van de NOS zegt dat er stenen richting de agenten worden gegooid.

Toelichting Aboutaleb om 1.45 uur

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam geeft deze nacht een toelichting op de situatie in Rotterdam. De bijeenkomst begint om 01.45 uur in het World Port Centre aan de Wilhelminakade.

Opnieuw charges, demonstranten rennen weg

De ME leek even te vertrekken onder luid boe-geroep van de demonstranten, maar is toch weer opnieuw begonnen met charges uit te voeren.

Daarop begonnen demonstranten weg te rennen en probeert de ME de demonstratie te beëindigen met geweld. Er worden ook honden ingezet.

Twitter avatar elsjejorritsma Elsje Jorritsma Politie waarschuwt dat geweld wordt gebruikt
Twitter avatar AMKouwenhoven Andreas Kouwenhoven ME voert charges uit https://t.co/98jEarnVk3
Twitter avatar StevenVerseput Steven Verseput ME en spuitwagen voeren charges uit (5 min geleden) #turkijerel https://t.co/dVgglY6yeY

Demonstranten opgeroepen naar huis te gaan

De demonstranten worden vanaf de trappen van het consulaat opgeroepen om naar huis te gaan. Twee mannen met speakers brengen die boodschap over, aldus NRC-verslaggever Elsje Jorritsma. Er wordt gevraagd of de menigte het netjes wil houden.

“Jullie geluid is overal gehoord, in Nederland, in Turkije."

Twitter avatar AMKouwenhoven Andreas Kouwenhoven Vanuit de megafoon roept een van de demonstratieleiders dat iedereen rustig weg moet gaan. Applaus en boegeroep #turkijerel

Ondertussen verderop....

Volgens redacteur Andreas Kouwenhoven begint de demonstratie nu wat af te lopen. Collega Sheila Kamerman merkt op dat het elders in de stad rustig is:

Twitter avatar Sheilalaka Sheila Kamerman In de belendende Witte de Withstraat wordt gewoon zaterdagavond-uitgegaan. #Turkijerel of geen #Turkijerel

'Minister weg bij het consulaat'

De minister voor Familiezaken is onder dwang afgevoerd en volgens de NOS wordt ze teruggebracht naar Duitsland. Ze zou niet zijn aangehouden, maar worden 'begeleid' door de politie.

Twitter avatar jeroenwetzels Jeroen Wetzels Politie-colonne vertrekt bij Turkse consulaat #Rotterdam. Minister zit in één van de auto's. https://t.co/dcO7IS9zQe
Twitter avatar JeroenStans Jeroen Stans Minister zit hoogstwaarschijnlijk in deze escorte. Vijf wagens en DSI. #Rotterdam #turkijerel @BNR https://t.co/fpxVpic3id
Twitter avatar JeroenStans Jeroen Stans Motoragent werd specifiek uitgelegd hoe de stad uit moest worden gereden. Richting Duitsland. #Rotterdam #turkijerel @BNR

Reactie Denk-lijsttrekker Tunahan Kuzu

Twitter avatar tunahankuzu Tunahan Kuzu Ik roep @MinPres op om eens deëscalerend op te treden en roep Burgemeester Aboutaleb op om geen geweld te gebruiken tegen burgers 1/2
Twitter avatar tunahankuzu Tunahan Kuzu Verder roep ik alle demonstranten op om de rust en kalmte te bewaren 2/2 Een uitgebreide verklaring volgt.
Twitter avatar tunahankuzu Tunahan Kuzu Deze escalatie is ongekend en helpt niemand behalve #Rutte die omwille van de verkiezingen kiezers van #Wilders probeert af te snoepen.

Minister niet meer in de auto

De minister voor Familiezaken is uitgestapt net voor de auto werd weggesleept. Ze staat momenteel buiten de auto te bellen. Ze zou scheldend en vloekend zijn uitgestapt.

'Auto van minister weggesleept'

De auto van de minister wordt weggesleept, meldt een ooggetuige op Twitter.

Twitter avatar CarloKiksen Carlo Kiksen CD wagen met minister wordt weggesleept #turkserel https://t.co/2rpCJfcLRl

BNR-journalist Jeroen Stans deelt een filmpje waarbij een sleepauto te zien is.

Twitter avatar JeroenStans Jeroen Stans Sleepwagen voor haar auto? https://t.co/8pJ3TZlynr

NRC-verslaggever Elsje Jorritsma meldt ook dat de auto van de minister is weggesleept.

Twitter avatar elsjejorritsma Elsje Jorritsma De minister is weggesleept, mensen vertrekken

'Laat haar gewoon een half uur praten'

Bij het consulaat staan nog steeds veel demonstranten en klinkt een hoop boe-geroep. Er wordt gescandeerd dat ze de minister willen horen spreken. Ook wordt er vuurwerk afgestoken.

Omstanders laten aan NRC-verslaggever Elsje Jorritsma weten dat ze willen "dat ze gewoon een half uurtje praat en dat dan iedereen weer weggaat".

Twitter avatar elsjejorritsma Elsje Jorritsma Mensen hier zeggen: laat haar gewoon even half uurtje praten, dan gaat iedereen weer gewoon naar huis

Duitse Turken bij Nederlandse consulaat Düsseldorf

Ook in Düsseldorf en Istanbul zijn er mensen bijeengekomen om te protesteren bij het Nederlandse consulaat. In Duitsland werd ‘Holland Nazi’ geroepen en werd de Hitlergroet gebracht, meldt Infozentrale op Twitter.

Twitter avatar dld_nieuws Duitslandnieuws Duitse Turken belegeren Nederlandse consulaat Düsseldorf. #turkijerel https://t.co/7EytTZk7Ag

23.58 In #Duesseldorf vor dem Niederländischen Generalkonsulat wird "Nazi Holland" gerufen und der Wolfsgruss gezeigt. pic.twitter.com/XVvYfGNHrO

— infozentrale (@infozentrale) March 11, 2017

Twitter avatar dld_nieuws Duitslandnieuws Dreiging van AKP aanhangers tegen Nederlands consulaat in Düsseldorf houdt aan. Politie-helicopters waken vanuit lucht.

'Turkse minister voor Familiezaken wordt aangehouden'

De Turkse minister Kaya wordt aangehouden, melden RTL en NOS. Zij zou tot ongewenst vreemdeling zijn verklaard en wordt het land uitgezet.

De gepantserde auto is echter niet vanuit buiten open te maken. Volgens een ooggetuige op Twitter rijdt een sleepauto van de politie naar de plek waar de auto van de minister staat.

Demonstranten spreken met Erdogan

NRC-verslaggever Andreas Kouwenhoven meldt dat de demonstranten zeggen dat de Turkse president Erdogan twee uur geleden heeft gebeld met hen. Hij zou gezegd hebben dat ze moesten blijven staan.

Twitter avatar AMKouwenhoven Andreas Kouwenhoven Erdogan heeft twee uur geleden gebeld met de Rdamse demonstranten, zeggen ze. "Jullie blijven hier staan" zou hij hebben gezegd #turkijerel

Noodbevel uitgebreid

De gemeente Rotterdam heeft het noodbevel uitgebreid tot heel het centrum. Het noodbevel is voorlopig tot 08.00 uur zondagochtend van kracht.

Twitter avatar rotterdam Rotterdam UItbreiding #noodbevel voor het centrum van #Rotterdam: https://t.co/E0d55L3yua

“De burgemeester van Rotterdam beveelt ieder die zich door zijn gedrag, uitlatingen, kleding, aanwezigheid in een bepaalde groep, meegevoerde voorwerpen, stoffen of anderszins aanleiding geeft tot het redelijke vermoeden dat hij of zij zal deelnemen aan wanordelijkheden of verstoringen van de openbare orde in of in de nabije omgeving gebied Centrum met het kennelijke doel de openbare orde te verstoren en/of daartoe aan te zetten, zich uit dit gebied te verwijderen gedurende de tijd dat dit noodbevel van kracht is.”

Ook schrijft Aboutaleb in de brief dat hij van de aanwezigen eist dat zij alle aanwijzingen van de politie opvolgen en dat zij identificatie niet bemoeilijken door het dragen van bijvoorbeeld bivakmutsen.

Dienst Speciale Interventies ingezet

Enkele tientallen mannen van de Dienst Speciale Interventies (DSI) is ingezet rondom de Turkse minister. Volgens EenVandaag-journalist Tom van ’t Einde zou de dienst zijn ingezet om de Turkse minister veilig weg te leiden, mocht zij besluiten alsnog te vertrekken.
Een overzichtsfoto van de situatie in Rotterdam:

Twitter avatar reinvl Rein van Lierop Overzichtsfoto van de situatie in #Rotterdam. #turkijerel (foto: @mees) https://t.co/wTu6mFxlwM

Ook in Amsterdam zijn Turkse Nederlanders de straten op gegaan. Op het Damrak stond een half uur geleden een colonne van toeterende automobilisten met Turkse vlaggen.

Beveiligers weggevoerd door gewapend arrestatieteam

Beveiligers, die buiten de auto van de minister staan, zijn zojuist gefouilleerd en weggevoerd door een gewapend arrestatieteam.

De minister zit nog steeds in de auto en daar wordt nog volop mee onderhandeld, zo meldt NRC-fotograaf David van Dam.

Doek van Erdogan wordt bevestigd aan consulaat

Buiten het consulaat is het nog steeds rumoerig. Een paar jongeren hebben een doek van Erdogan bevestigd aan het consulaat.

Foto NRC

Een groepje tieners dat bij het consulaat een politiebusje probeerde te beklimmen werd meteen toegesproken door oudere demonstranten: "Ga eraf!" De jongeren luisterden en liepen weg.

Twitter avatar AMKouwenhoven Andreas Kouwenhoven Politie haalt jongen van winkelpui #turkijerel https://t.co/DSJDUGeJa9

Turkse minister Cavusoglu in Frankrijk

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken was zaterdag niet welkom in Nederland, maar wel in Frankrijk. Cavusoglu is vanavond aangekomen in Metz, waar hij in gesprek zal gaan met zijn consul en “onze burgers”.

Twitter avatar MevlutCavusoglu Mevlüt Çavuşoğlu Arrived in the Metz, France to have a meeting with our Consuls General and to gather with our citizens. https://t.co/zdwWUT3urF

Agenten fouilleren leden Turkse delegatie

De politie fouilleert momenteel de leden van de Turkse delegatie rondom de auto van de Turkse minister. Ook hun tassen worden doorzocht.

Politiepaarden komen in beweging

De ME maakt zich gereed om een charge uit te voeren en staat opgesteld tegenover de betogers. De politie komt langzaam dichterbij, meldt een journalist ter plaatse. Ook politiepaarden lijken klaar te zijn om in actie te komen.

Twitter avatar AMKouwenhoven Andreas Kouwenhoven Politiepaarden komen in beweging.. https://t.co/EtkQiS7bLd

Arrestatieteam rondom auto minister

Een arrestatieteam staat rondom de auto waar de minister van Familiezaken in zit. Alleen de chauffeur en de minister zitten nog in de auto. Volgens NRC-fotograaf David van Dam lijkt het erop dat de auto opengebroken gaat worden.

Boe-geroep voor het consulaat

Voor het consulaat in Rotterdam gaan de demonstranten onverminderd door met hun protest. Er wordt "waar is de vrijheid" geschreeuwd en er klinkt een hoop boe-geroep als de politiehelikopter overvliegt.

Twitter avatar AMKouwenhoven Andreas Kouwenhoven "Waar is vrijheid?" schreeuwen de demonstranten nu voor het Turkse consultaat
Twitter avatar AMKouwenhoven Andreas Kouwenhoven Een oorverdovend boe-geroep voor het consulaat zodra de mentige de politiehelikopter ziet langsvliegen #turkijerel

Minister tegengehouden door politie

De Turkse minister stapte zojuist uit de auto en liep richting het consulaat. Daar is ze tegengehouden door de politie.

Tegen de agenten zou ze vervolgens gezegd hebben dat haar grondrechten geschonden worden. Na een paar minuten tegenover de agenten gestaan te hebben, liep de minister weer terug naar de auto.

Foto David van Dam/ NRC

Foto David van Dam/ NRC

Turkse minister voor Familiezaken nog achter consulaat

De Turkse minister staat nog steeds achter in de steeg bij het consulaat. Volgens NRC-fotograaf David van Dam staat alles rondom het consulaat vast en kan ze dus geen kant op.

Foto David van Dam

Foto David van Dam

Demonstranten gaan niet weg

Hoewel de politie gestart is met het schoonvegen van de straten rondom het Turkse consulaat, zijn de demonstranten nog niet van plan om te vertrekken. NRC-verslaggever Andreas Kouwenhoven is ter plaatse en meldt dat de demonstranten om de halve minuut een nieuw lied inzetten.

Twitter avatar AMKouwenhoven Andreas Kouwenhoven Protesten voor het Turkse consulaat https://t.co/iqVxvyJoHq

Politie maakt eind aan samenscholing

De politie is inmiddels gestart met het schoonvegen van de straten rondom het Turkse consulaat. Volgens ooggetuigen verloopt dat rustig en loopt de ME meter voor meter vooruit richting het consulaat.

Een verslaggever van NRC die ter plaatse is meldt dat er geen auto's bij het consulaat kunnen komen. Wel zouden er demonstranten toeterend over de Coolsingel rijden.

Foto Bas Czerwinski/ ANP

Politieke partij Denk beraadt zich op reactie

De politieke groepering DENK beraadt zich op een reactie op het conflict dat zaterdag is ontstaan tussen Nederland en Turkije.

DENK-kandidaat Farid Azarkan liet weten "nog aan het overleggen te zijn over het geven van een reactie", zo schrijft persbureau ANP. Die reactie gaan ze op enig moment ook geven, aldus Azarkan:

"Wij zitten volop in de campagne. Ook daar schreeuwen mensen om reacties. Dus daar zijn wij nu vooral mee bezig. De situatie verandert continu."

Turkse minister achter consulaat

De Turkse minister bevindt zich momenteel in een steeg achter het consulaat. De auto waar ze in zit, is bedekt met dekens. Ze is al een paar keer uit de auto gekomen om er vervolgens weer in te stappen.

Foto David van Dam/ NRC

Een verslaggever van RTV Rijnmond meldt dat Fatma Betül Sayan Kaya mogelijk later op de avond naar buitenkomt om een toespraak te houden bij het consulaat.

Of de minister verschijnt, is onbekend

Ongeveer een uur geleden leek het erop dat de Turkse minister lopend naar het consulaat zou gaan. Dat ging niet door. De politie heeft de auto van de minister omsingeld en beveiligd, eromheen staat nog een haag aan agenten. Een politiehelikopter houdt de situatie in de gaten.

Twitter avatar robertpbas robert bas De situatie met het konvooi met de Turkse minister. Politiehelikopter hangt er boven. #turken https://t.co/LLHSwFvyMj

De Turkse consul heeft zich de afgelopen uren wel een aantal keer laten zien, maar sprak de demonstranten niet toe. Hij mocht het consulaat niet verlaten.

Diplomatieke rel goed voor campagnetijd?

In hoeverre spelen de Tweede Kamerverkiezingen van aanstaande woensdag een rol bij het snel oplopende diplomatieke conflict tussen Nederland en Turkije? Totaal niet, zegt Den Haag. Wel degelijk, zegt Ankara. Het is campagnetijd in Nederland en Turkije. Dat zorgt ervoor dat de temperatuur tussen beide landen nu zo hoog oploopt.

Lees ook de analyse van Mark Kranenburg: Diplomatieke rel komt Rutte en Erdogan niet slecht uit

Reactie minister Familiezaken

De Turkse minister voor Familiezaken heeft via Twitter laten weten dat "Nederland alle internationale wetten schendt", door haar tegen te houden bij het consulaat.

Twitter avatar drbetulsayan Dr.Betül Sayan Kaya Netherlands is violating all international laws, conventions and human rights by not letting me enter Turkish Consulate in Rotterdam

Dat de minister van Familiezaken naar Nederland wilde komen, was al langer bekend. Ze wilde afgelopen vrijdag Hengelo aandoen voor een campagnebijeenkomst.

Lees ook: Zalen dicht voor Turkse ministers

Steeds meer demonstranten

Het is onduidelijk wat er gaat gebeuren bij het consulaat. Honderden betogers dragen Turkse vlaggen en roepen “Allah is de grootste, de almachtigste”. De politie lijkt zich op te maken voor een charge.

Een verslaggever van RTV Rijnmond zendt alles live uit via Periscope. Volgens hem zijn er zeker driehonderd mensen bij het consulaat. Via Turkstalige media zouden Turkse Nederlanders opgeroepen worden om naar het Turkse consulaat te gaan om te komen demonstreren.

Nederlandse ambassadeur niet meer welkom

Turkije heeft zaterdag diplomatieke maatregelen genomen tegen Nederland. De Nederlandse ambassadeur is in Ankara voorlopig niet meer welkom. De Turkse regering heeft laten weten dat de ambassadeur momenteel niet in het land verblijft, en dat hij "voorlopig weg moet blijven".

De Turken hebben ook het Nederlandse consulaat in Istanbul gesloten. Deze beslissingen zouden zijn genomen omwille van de veiligheid.

Gespannen sfeer bij Rotterdams consulaat

De Turkse minister voor Familiezaken is zaterdagavond tegengehouden bij het Turkse consulaat in Rotterdam. Inmiddels zijn honderden Nederlandse Turken naar het consulaat gegaan om te demonstreren.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft in de omgeving van het Turkse consulaat aan de Westblaak in Rotterdam een noodbevel afgekondigd. Het gebied is tijdelijk alleen toegankelijk voor bewoners en bestemmingsverkeer.