‘Turkse minister voor Familiezaken tegengehouden in Rotterdam’

Het Turkse staatspersbureau Anadolu bericht dat ze vanuit Duitsland met de auto onderweg is naar Rotterdam.

Foto Deniz Toprak/ EPA

De Turkse minister van Familiezaken is zaterdagavond tegengehouden bij het Turkse consulaat in Rotterdam. Dat meldt de NOS. Eerder op de dag maakte het Turkse staatspersbureau Anadolu bekend dat Fatma Betül Sayan Kaya vanuit Duitsland met de auto op weg was naar Nederland.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft daarop in de omgeving van het Turkse consulaat aan de Westblaak in Rotterdam een noodbevel afgekondigd. Het gebied is tijdelijk alleen toegankelijk voor bewoners en bestemmingsverkeer.

Tegenover het consulaat hebben zich inmiddels zo’n zevenhonderd aanhangers van president Recep Tayyip Erdogan verzameld. Er heerst een gespannen sfeer. Een journalist van RTV Rijnmond zendt live uit via Periscope. Op de beelden is te zien dat de demonstranten zwaaien met Turkse vlaggen. De politie heeft een charge ingezet. Er is ME aanwezig en er hangt een politie-helikopter boven. Via Turkstalige media zouden Turkse Nederlanders opgeroepen worden om naar het Turkse consulaat te gaan om te komen demonstreren.

Een journalistieke ploeg die vanuit Duitsland meegereisd is met de minister, is vlak voor De Kuip in Rotterdam door de politie aan de kant gezet. Het busje met daarin ongeveer tien passagiers is op grond van de Vreemdelingenwet onder politiebegeleiding het land uitgezet.

Hengelo

Dat de minister van Familiezaken naar Nederland wilde komen, was al langer bekend. Ze wilde afgelopen vrijdag Hengelo aandoen voor een campagnebijeenkomst.

Toen de eigenaar van het zalencentrum donderdag op de hoogte werd gebracht van het nieuws dat een uitzendbureau zijn zaal wilde gebruiken voor een campagnebijeenkomst, besloot hij zijn zaal niet beschikbaar te stellen.

Lees ook: Zalen dicht voor Turkse ministers

Demonstraties

In Rotterdam zijn drie plekken in de stad toegewezen waar mensen mogen demonstreren omdat de Turkse minister Mevlüt Çavusoglu de toegang tot Nederland is ontzegd.

Persbureau ANP schrijft dat de autoriteiten in Rotterdam het Willemsplein, de Lloydpier en Plein 1940 als locaties voor demonstraties aangewezen hebben. Op het Willemsplein kunnen mensen demonstreren die graag de minister hadden zien spreken in Rotterdam, op de Lloydpier kunnen tegendemonstranten terecht en op Plein 1940 alle overige demonstranten. Een verslaggever van NRC was aan het eind van de middag bij de verschillende demonstratieplekken, maar zag daar geen enkele demonstrant.

Twitter avatar e_konig Eppo König De enige rode vlaggen op het Rotterdamse Willemsplein zijn van een bekend frisdrankje… https://t.co/sFXBNMBNGo

Voor het Nederlandse consulaat in Istanbul werd wel een kleine demonstratie gehouden. Zo’n dertig mannen van de nationalistische en islamistische groep Fikr-i Asim, die gelieerd is aan de regerende AK-partij, waren komen opdraven.

NRC-correspondent Toon Beemsterboer was aanwezig bij de demonstratie en zag dat demonstranten borden droegen met teksten als “Geen overgave aan Nederland” en “We zijn 21 jaar oud en openen het tijdperk van de verovering”:

“Een voorman riep door een gebrekkige geluidsinstallatie leuzen als ‘Ya Allah, bismillah, Allahu Akbar’ (Oh Allah, in de naam van Allah, Allah is groot) die door de rest van de mannen werden herhaald.”