‘Totale wanorde’ in Limburgs ziekenhuis Zuyderland

Directie en radiologen beschuldigen elkaar van chantage, machtsmisbruik en onheus winstbejag, blijkt uit documenten in handen van NRC.

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie Foto Lex van Lieshout/ANP XTRA

In het Limburgse ziekenhuis Zuyderland is een fel conflict uitgebroken tussen de directie en radiologen. De partijen beschuldigen elkaar van chantage, machtsmisbruik en onheus winstbejag. Inzet is het eigendom van een goedlopende privékliniek, dat aan het ziekenhuis is verbonden. Radiologen van de vakgroep zijn ook daar werkzaam én bezitten aandelen in de kliniek.

De raad van bestuur van Zuyderland constateerde onlangs dat de vakgroep „in totale wanorde verkeert” en „disfunctioneert”, zo blijkt uit vertrouwelijke documentatie in bezit van NRC. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is op de hoogte van het conflict.

Overname privékliniek

De ziekenhuisleiding verdenkt radiologen ervan in het recente verleden bewust wachtlijsten te hebben gecreëerd om zo patiënten van het ziekenhuis naar hun privékliniek te sluizen. De radiologen ontkennen dat.

Om de strijd te beslechten heeft Zuyderland een bod uitgebracht op de aandelen van de radiologen. Daarbij vermengt het ziekenhuis diverse rollen. Radiologen die hun aandelen niet willen verkopen, worden daar op de werkvloer op aangesproken. Ook probeert het ziekenhuis de overnameprijs te drukken door de kliniek ‘uit te roken’. De samenwerkingsovereenkomst met de kliniek is opgezegd.

De rebellerende radiologen voelen zich onder druk gezet. Zij vinden de leiding „onbetrouwbaar” en spreken van machtsmisbruik: als ze hun aandelen niet verkopen, zal het ziekenhuis ze de deur uitwerken, vrezen zij.

Zuyderland ontkent in een reactie de aantijgingen. Verder stelt het dat de overname van de kliniek is beklonken. „Het proces van aandelenoverdracht is in gang gezet”, aldus een woordvoerder. Over de geldigheid daarvan loopt nog een rechtszaak.

Lees hier de reconstructie: ‘Oorlog binnen het ziekenhuis om een gelieerde privékliniek’