Opinie

Tofik Dibi:Mijn moeder stemt op Simons. Door mij

Het personeel van de Rotterdamse apotheek Van der Laan vierde feest nadat het bedrijf, gevestigd in de multiculturele Afrikaanderwijk, in februari tot ‘beste apotheek van Nederland (2016)’ was uitgeroepen.
Het personeel van de Rotterdamse apotheek Van der Laan vierde feest nadat het bedrijf, gevestigd in de multiculturele Afrikaanderwijk, in februari tot ‘beste apotheek van Nederland (2016)’ was uitgeroepen. Foto iStock, bewerking NRC

Ben je voor integratie, dan stem je D66, GroenLinks of Artikel 1.

Ik ben oom van twee blonde en blauwogige en van drie bruinharige en bruinogige neefjes en nichtjes en gun ze allemaal dezelfde rechten. Ik wil erop kunnen vertrouwen dat partijen, zelfs in de meest turbulente tijden vol angst voor terreur, zich niet laten verleiden of intimideren tot het beknibbelen op onze burgerrechten.

„Probeer je even voor te stellen hoe het is om een jongen van zeventien te zijn, van migrantenouders, geboren aan het begin van deze eeuw?”, vroeg Jesse zich hardop tijdens een van de lijsttrekkersdebatten af. Deze vraag ging over mijn neefjes en nichtjes en over zoveel andere jongeren die tot op heden verdacht worden gemaakt om geen andere reden dan hun afkomst. De politieke empathie die Jesse op nationale televisie aan een miljoenenpubliek toonde, maakt dat mijn hart nog altijd bij GroenLinks ligt - en mijn stem ook.

Tegelijkertijd ben ik getuige van de manifestatie van een zwarte vrouw die voor de duvel niet bang is en vecht voor gelijkwaardigheid. Dat is voor mij het belangrijkste issue van deze tijd. Na een aantal verwoede pogingen is het mij gelukkig gelukt mijn moeder te overtuigen op Sylvana Simons te stemmen.

Tofik Dibi is voormalig Kamerlid van GroenLinks.