Ten minste 22 burgerdoden bij luchtaanval Jemen

Het land wordt sinds 2015 geteisterd door een burgeroorlog, die inmiddels een hongersnood heeft veroorzaakt.

Gebouwen in de Jemenitische hoofdstad Sanaa, eerder deze maand.
Gebouwen in de Jemenitische hoofdstad Sanaa, eerder deze maand. Foto Yahya Ahrab / EPA

Bij een luchtaanval van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie zijn in Jemen vrijdag minstens 22 burgers om het leven gekomen. Dat meldt persbureau Reuters. Straaljagers vuurden raketten af op een markt in het plaatsje al-Khoukha, aan de Rode Zee.

Na de beschieting brak op de markt brand uit. Volgens Hashim Azami, de plaatsvervangend gouverneur van de provincie waarin al-Khoukha ligt, was de brandweer vrijdagavond bezig de brand te blussen en lichamen te bergen. “Alle doden waren burgers, niemand had een wapen”, zei Azami.

De ligging van al-Khoukha in Jemen. De tekst gaat verder onder het kaartje.

Houthi-rebellen

In Jemen woedt een burgeroorlog sinds Houthi-rebellen in 2015 de regering verdreven uit hoofdstad Sanaa. Een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, met daarin landen als Bahrein, Jordanië en Marokko, vecht aan de kant van de regering tegen de rebellen. Daarbij krijgen ze steun van de Verenigde Staten.

Door de voortdurende oorlogssituatie leidt een groot deel van de Jemenitische bevolking inmiddels honger. Eind januari waarschuwden de Verenigde Naties dat van de 25 miljoen inwoners van het land, er 18,2 miljoen afhankelijk zijn van noodhulp.