Spanning loopt op: Turkse minister bij consul Rotterdam

diplomatie Turkse minister Cavusoglu van Buitenlandse Zaken is vastbesloten zijn ongewenste bezoek aan Nederland door te zetten.

De Turkse minister Mevlüt Cavusoglu van Buitenlandse Zaken komt zaterdag naar het huis van de Turkse consul in Rotterdam om campagne te voeren voor het referendum over ruimere bevoegdheden voor de president. Dat meldde de organisatie van het bezoek vrijdagavond op Facebook.

De spanning tussen Turkije en Nederland over de komst van Cavusoglu nam de afgelopen dagen toe. „Ik heb dit nog nooit meegemaakt”, zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) vrijdagmiddag.

Premier Rutte zei vrijdagavond in Nieuwsuur dat hij de komst van de Turkse minister niet kan tegenhouden. „Maar we zullen scherp toezien op de openbare orde.”

Cavusoglu wil in Nederland campagne voeren voor het referendum over een wijziging van de Turkse grondwet die de bevoegdheden van president Erdogan fors zullen uitbreiden.

Het kabinet wil niet dat de beladen Turkse binnenlandse politiek naar Nederland wordt „geïmporteerd”.

Duitsland maakte eerder deze week om dezelfde reden bezwaar tegen een voorgenomen bezoek van de Turkse minister. Cavusoglu kwam toch en sprak vanuit het Duitse consulaat in Hamburg Turken toe. De gang van zaken heeft geleid tot een forse diplomatieke rel tussen Duitsland en Turkije.

Als Cavusoglu ondanks de bezwaren van het Nederlandse kabinet toch naar Nederland komt, zal daartegen geen actie worden ondernomen, omdat hiervoor de juridische middelen ontbreken.

Minister Koenders heeft donderdag in een telefonisch onderhoud met zijn Turkse ambtgenoot nog eens gezegd dat Nederland op geen enkele manier zal meewerken aan het bezoek.

De gebruikelijke voorzieningen bij een bezoek van een buitenlandse bewindspersoon blijven achterwege. Cavusoglu kan bijvoorbeeld niet rekenen op een auto of een motor-escorte. Dit betekent overigens niet dat er geen beveiligingsmaatregelen zullen worden getroffen. Maar hierover worden nooit in het openbaar uitlatingen gedaan.

In Nederland ligt de kwestie in verband met de Tweede Kamerverkiezingen van volgende week woensdag momenteel extra gevoelig. De vrees bij veel partijen bestaat dat PVV-leider Wilders een optreden in Nederland van Turkse ministers zal aangrijpen om in zijn verkiezingscampagne het kabinet keihard aan te vallen.

Wilders kan er een groot punt van maken dat de Turkse politici ondanks de bezwaren gewoon naar Nederland komen. Aan de andere kant verwijt Cavusoglu het Nederlandse kabinet dat het zich door Wilders laat gijzelen.

Premier Rutte besprak vrijdag overdag in Brussel de Turkse kwestie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. „We hebben ervaringen uitgewisseld, maar geen bijzondere besluiten genomen”, zei Rutte tegen journalisten.