Sjinkie Knegt pakt wereldtitel op 500 meter, leidt in klassement

Op de 500 meter, toch niet zijn afstand, was hij de hele zaterdag dominant. Op de 1.500 meter eindigde hij eerder als vijfde.

Sjinkie Knegt juicht na het winnen van de wereldtitel op de 500 meter.
Sjinkie Knegt juicht na het winnen van de wereldtitel op de 500 meter. Foto Vincent Jannink/ANP

Sjinkie Knegt heeft als eerste Nederlander ooit een wereldtitel op een individuele afstand gewonnen. Op de 500 meter, toch niet zijn afstand, was hij de hele zaterdag dominant. Op de 1.500 meter eindigde hij eerder als vijfde. Mede doordat andere favorieten voor het klassement de finale misten, staat Knegt - wereldkampioen overall van 2015 - boven aan het klassement na twee van de vier afstanden.

Met een luide schreeuw maakte hij een eind aan de frustratie die hij voelde na de 1.500 meter nog geen anderhalf uur ervoor. Toen moest hij een finale met liefst acht mannen schaatsen, en dat betekende meer dan normaal dat het dringen werd op de kleine baan. Knegt reed te lang achterin en een knappe, risicovolle reeks inhaalacties kwam te laat. Hij miste het podium op enkele duizendsten.

Lees ook: Sjinkie is beter en wijzer dan ooit.

Een individuele titel op een WK had Knegt nog niet, maar hij zal toch vooral - dat is shorttrack-eigen - blij zijn met zijn positie in het klassement. Dat is uiteindelijk de wereldtitel die voor een shorttracker telt. Daarin heeft hij nu vijf punten voorsprong op de Zuid-Koreaan Sin Da-woon, de winnaar van de 1.500 meter, en tien op Samuel Girard. De winnaar van elke afstand krijgt 34 punten, dus zo’n voorsprong is wel te verwaarlozen.

Slechte dag Schulting

Knegt was een hoogtepunt op een verder toch tegenvallende dag voor de Nederlanders, die vrijwel allen gisteren nog zo goed begonnen. Vooral Suzanne Schulting, het 19-jarige talent dat dit jaar zo opviel in de wereldbekerwedstrijden, ziet dat het niveau voorlopig toch nog iets te hoog is. Vrijdag was ze nog foutloos begonnen, maar op de 1.500 meter miste ze de finale - ze reed zichzelf in de B-finale vervolgens door te risicovol rijden uit de punten - en op de 500 meter strandde ze al in de kwartfinales. Ook Europees kampioen op die afstand Rianne de Vries en Yara van Kerkhof kwamen niet verder dan de kwartfinales. Bij de mannen gold dat voor Nederlands shorttrackkampioen Dylan Hoogerwerf.

Bij de vrouwen gaan na twee individuele afstanden de Britse Elise Christie (winnaar van de 1.500 meter) en de Canadese Marianne St-Gelais (winnaar van de 500 meter) aan de leiding. Zondag zijn de finales op de 1.000 meter en de afsluitende superfinale 3.000 meter.

Nederlandse teams door op aflossing

Zowel bij de mannen als bij de vrouwen heeft Nederland zich geplaatst voor de finale van de aflossing. De mannen (Knegt, Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat en Dennis Visser) werden tweede in hun halve finale, achter Rusland. De vrouwen (Schulting, Jorien ter Mors, Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof) wonnen hun halve finale.