Opinie

Rozen in de hand

Beste meneer Dijsselbloem,

Daar sta je dan. Nog nooit was de eerste zin van ons beschamende Koningslied zo van toepassing op iemand als op u. Een begrotingsoverschot van 3 miljard gerealiseerd dit jaar en tussen neus en lippen door ook nog eventjes voorzitter van de Eurogroep en in die hoedanigheid Griekenland in bedwang houden en de unie bijeen houden.

Ik moest aan u denken tijdens het Carré-debat afgelopen week. Het spel met de stellingen. Op een knopje drukken zodat je deskje rood wordt of groen. De loze beloftes gevangen in slechts een kleur.

In 2012 probeerde Rutte in Carré met één druk op de knop de Grieken van het Europese vasteland te drukken. Geen euro meer naar de Grieken. Hij was stellig.

U mocht vervolgens, als voorzitter van de Eurogroep, de strijd aangaan om deze uitglijder vorm te geven. Alle lof daarvoor, maar wat is het na volgende week nog waard. Als u flexwerker geworden bent.

Demissionair is Jip en Janneke taal voor : Spek en Bonen. Dat weten we allebei.

Uw nieuwe partijleider, Lodewijk Asscher, is inmiddels aan z’n zoveelste smartlap begonnen op het zinkende schip dat PvdA heet. Met een klein clubje helemaal op nieuw beginnen, zal het devies zijn na 15 maart.

Hij werd in de piste van Carré zogenaamd hard aangepakt door Diana Matroos. Iemand met een vast contract. Matroos nam gewoon geen genoegen met standaard praatjes en wilde Asscher duidelijk maken dat hij niet goed bezig is. Het was de perfecte spiegel voor wat Asscher in december zelf deed toen hij Diederik Samsom een mes in de rug stak. „Denk je dat mensen het gevoel hebben dat je ze hebt meegenomen,” aldus Asscher tegen Samsom.

U, meneer Dijsselbloem, was liever met Diederik langs de deuren gegaan. Rozen in de hand en oogsten wat u met horten en stoten gezaaid hebt in de afgelopen jaren.

Ik begreep dat Asscher vorige week in het Groningse dorpje Westerbroek maar liefst 24 uur de tijd heeft genomen om met het hoofd van de school aldaar te praten. Wat een gedoe. We weten inmiddels dat Groningers altijd bereid zijn om naar Amsterdam te komen om met een politicus in gesprek te gaan. Ik denk dat Lodewijk even wilde bijslapen in een gezellige Bed & Breakfast met uitzicht.

Ze willen een constructie bedenken om u toch tot januari 2018 voorzitter van de Eurogroep te laten zijn. Pechtold wil u houden als minister. Gaan we u nog zien in de campagne, beste Jeroen? Ik las dat u afgelopen donderdag een ROC in Nijmegen heeft bezocht. Uw haar werd geknipt door kappersleerlingen. De dag die je wist dat zou komen...

Fijne laatste dagen alvast,

Cabaretier Jan Jaap van der Wal en schrijver Daan Heerma van Voss schrijven beurtelings een brief naar iemand die in het nieuws is. Heeft u als betrokken burger een suggestie? Mail: betrokkenburgers@nrc.nl